
Lody, lody… 21 lipca Światowy Dzień Lodów.
Opracowała: mgr Magdalena Matyja
Jak co roku, w trzecią niedzielę lipca obchodzimy Światowy Dzień Lodów i to za sprawą nikogo innego jak prezydenta USA Ronalda Regana.
Lody to deser, który kochają zarówno dzieci, jak i dorośli i jest jednym z atrybutów lata, wakacji i upałów. Ale lody to nie wymysł współczesnych, lodami raczyli się już starożytni kilka tysięcy lat temu.
Jak łatwo się domyślić, pierwsze mrożone desery znane były Chińczykom od 3 tysięcy lat, gdzie ówczesne elity zajadały się mrożonymi sokami owocowymi połączonymi z miodem. Co ciekawe, ten deser do Europy trafił dopiero w X w. za sprawą Arabów, którzy przekazali receptury sorbetów Sycylijczykom.
Choć lodowy deser królował już na stołach starożytnego Rzymu, to współczesne lody w śmietankowej wersji pojawiły się dopiero w renesansie za sprawą florenckiego architekta Bernardo Buontalentiego, poprzez zamrożenie kogla-mogla z mlekiem.
Do Polski lody trafiły w XVIII wieku. Początkowo obecne były na dworze królewskim, dopiero z czasem zaczęły się pojawiać na stołach szlacheckich. Do upowszechnienia w Polsce lodów doszło w okresie międzywojennym, kiedy na ulicach największych zaczęto sprzedawać lody w dwóch waflach z wózków. Dopiero w latach trzydziestych pojawiły się pierwsze pakowane lody produkowane fabrycznie „Pingwin”.
Jak już w wielkim skrócie poznaliśmy historię lodów, to może słów kilka o tym deserze. Ze względu na smak lody możemy podzielić na:
- mleczne lub śmietankowe – ich podstawowym składnikiem jest mleko lub śmietanka, zawierają także jaja, cukier i dodatki smakowe takie jak wanilia, kakao czy mus owocowy,
- sorbety – mrożone soki owocowe lub woda z cukrem i owocowymi dodatkami,
- mrożone jogurty – ich bazą jest jogurt, który zawiera mniej tłuszczu i kalorii od mleka oraz śmietanki, a także żywe kultury bakterii.
Lody najczęściej w swoim składzie mają: mleko, śmietanę, żółtka jaj, cukier oraz takie dodatki: jak wanilia, kakao czy owoce, przez co zawierają duże ilości białka, witamin A, B, C, D i E oraz cennych mikroelementów jak np.: wapń czy magnez. Obecnie na rynku dostępnych jest dużo lodów przeznaczonych dla wegan lub osób z nietolerancją laktozy. W takich produktach zamiast mleka krowiego stosuje się mleko kozie, owcze lub napoje roślinne np. sojowe, kokosowe czy ryżowe.
Niestety, większość lodów dostępnych na półkach sklepowych oprócz wyżej wymienionych składników, zawiera dużo zbędnych dodatków takich jak emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze czy różne rodzaje cukrów. W wielu z nich także zamiast mleka czy śmietanki znajdziemy mleko w proszku lub serwatkę, a owoce zastępowane są syropem glukozowo-fruktozowym i syntetycznymi aromatami.
Dlatego wybierając lody w ten świąteczny dzień czytaj etykiety. Pamiętaj, im mniej składników tym lepiej. Unikaj sztucznych dodatków, a ponadto zwróć uwagę w jaki sposób były przechowywane, cóż salmonella nie śpi. A jeśli już masz ten wybrany, to delektuj się jego smakiem w ten wyjątkowy dzień.
Źródła:
Lody – Wikipedia, wolna encyklopedia
Dzień lodów 2023: Wszystko, co warto wiedzieć o ulubionym deserze Prezydenta USA! (well.pl)
Dzień Lodów 2024 - internetowy kalendarz Kalbi
Czy lody odchudzają? Czy lody są zdrowe? 6 faktów i mitów o lodach! (apteline.pl)