
Łosoś pieczony w marynacie miodowo pomarańczowej
Przepis na 2 porcje:
- 2 kawałki filetu z łososia (2x150g)
Marynata:
- 1 łyżka musztardy francuskiej (20g)
- 1 łyżeczka miodu (8g)
- 2 łyżki soku z pomarańczy (20ml)
- 1 łyżka sosu sojowego (10g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (12g)
- ½ drobno posiekanego czosnku (5g)
- sól
- pieprz
Do 1 porcji:
- 50g kaszy jęczmiennej z natką.
- Surówka z marchewki i jabłka: 1 marchewka (130g), ¼ jabłka (50g), łyżeczka pestek słonecznika, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Łososia osusz i zalej marynatą, zostaw na 1-2 godziny. Na pergaminie ułóż jeden kawałek łososia, zawiń szczelnie- zrób szczelny pakiecik lub cukierek. Piekarnik rozgrzej do 220st C i wstaw łososia. Piecz ok. 12-15min. Wyjmij i delikatnie otwórz aby się nie poparzyć. Pokrop świeżym sokiem z cytryny i ew. kilkoma kroplami sosu sojowego. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, słonecznika upraż na suchej patelni. Wymieszaj i dodaj pieprz i szczyptę soli. Podawaj z kaszą i surówką.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 562 kcal/Białko: 36 g/Tłuszcze: 21 g/Węglowodany: 59 g