Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Łosoś pieczony w pomarańczach

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g łososia bez skóry
  • ½ pomarańczy
  • ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 5 ziarenek jałowca
  • 30 ml oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 10 g suszonej żurawiny
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 150  ̊C góra - dół. Umyj łososia i wysusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego. Zalej oliwą i dodaj ziarna jałowca, rozmaryn. Pomarańczę wyszoruj, pokrój w plastry i przykryj nimi łososia. Piecz łososia około 25 minut w piekarniku. W międzyczasie posiekaj na mniejsze kawałki żurawinę. Żurawinę, posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny wymieszaj. Po upieczeniu łososia, zdejmij jałowiec, rozmaryn i plastry pomarańczy (możesz podać je obok łososia). Wyłóż na łososia przygotowaną posypkę. Całość skrop cytryną.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 387kcal/Białko: 21,2 g/Tłuszcze: 28,6 g/Węglowodany: 11,8 g

Galeria zdjęć