
Makaron pełnoziarnisty z łososiem i szpinakiem
Przepis na 2 porcje:
- 160g makaronu wstążki/ penne/ kokardki (gryczany/pełnoziarnisty)
- 150g łososia pacyficznego
- 4 garści szpinaku (80g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
- 1 ząbek czosnku (5g)
- 4 plastry cebuli (40g)
- 1 łyżka serka do smarowania (ok. 25g)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 orzechy włoskie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta płatków chili
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Zostaw 1/3 szklanki wody z gotowania makronu. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj zmiażdżony czosnek, chili oraz pokrojonego w cienkie plasterki łososia. Smaż ok. 30s a następnie dorzuć serek, dolej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany szpinak i duś 1 minutę, aż zwiędnie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz delikatnie solą. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Już na talerzu posyp natką i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 573 kcal/Białko: 32 g/Tłuszcze: 24 g/Węglowodany: 65 g