Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Makaron pełnoziarnisty z łososiem i szpinakiem

Przepis na 2 porcje:

  • 160g makaronu wstążki/ penne/ kokardki (gryczany/pełnoziarnisty)
  • 150g łososia pacyficznego
  • 4 garści szpinaku (80g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
  • 1 ząbek czosnku (5g)
  • 4 plastry cebuli (40g)
  • 1 łyżka serka do smarowania (ok. 25g)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 orzechy włoskie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta płatków chili

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Zostaw 1/3 szklanki wody z gotowania makronu. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj zmiażdżony czosnek, chili oraz pokrojonego w cienkie plasterki łososia. Smaż ok. 30s a następnie dorzuć serek, dolej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany szpinak i duś 1 minutę, aż zwiędnie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz delikatnie solą. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Już na talerzu posyp natką i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  573 kcal/Białko: 32 g/Tłuszcze: 24 g/Węglowodany: 65 g

Galeria zdjęć