
Makaron sojowy z kurczakiem i warzywami
Przepis na 2 porcje:
- 200g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
- 450g warzyw- mieszanka chińska
- 1 ząbek czosnku (5g)
- Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego (40g)
- 1 łyżeczka miodu (18g)
- 2 łyżki octu ryżowego (18g)
- ½ łyżeczki płatków chili (2g)
- 1 starty ząbek czosnku (5g)
- 0,5 cm kawałek startego korzenia imbiru (1g)
- 2 łyżki wody
Do 1 porcji:
- 40g makaronu ryżowego lub sojowego - wstążki
- 1 łyżeczka prażonego na suchej patelni sezamu (5g)
- świeża kolendra lub natka pietruszki (1g)
Sposób przygotowania:
Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj sól i pieprz. Na patelni na łyżce oliwy usmaż kurczaka. Zdejmij go na talerz. Na tę samą patelnię dolej łyżkę oliwy i wrzuć mieszankę warzyw chińskich - smaż na wysokim ogniu 5-6 minut, mieszaj aby warzywa się nie przypaliły. Dodaj kurczaka i przygotowany wcześniej sos. Wymieszaj razem i podawaj z makaronem. Przed jedzeniem posyp sezamem i kolendrą.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 547 kcal/Białko: 28 g/Tłuszcze: 20 g/Węglowodany: 67 g