
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Przepis na 2 porcje:
- 150 g rigatoni lub innego makaronu
- 0,5 puszki tuńczyka w wodzie
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 0,5 puszki krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 2 filety anchois
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Dodatki: 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżka kaparów,
- Przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta suszonego oregano, szczypta słodkiej papryki czerwonej mielonej
Sposób przygotownia:
Na patelni rozgrzać oliwę i masło na małym ogniu, dodać pokrojone szalotki i czosnek, zeszklić. Ok 10 minut. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać ¼ szklanki wody z gotowania. Makaron odcedzić. W międzyczasie do składników na patelni dodać anchois i przyprawy. Wymieszać i dodać koncentrat pomidorowy, kapary i ocet balsamiczny. Dodać pomidory i zagotować. Następnie dodać tuńczyka i pietruszkę . dodać do makaronu i wody z gotowania. Delikatnie wymieszać doprawić solą i podawać.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 535 kcal/Białko: 20 g/Tłuszcze: 21 g/Węglowodany: 70 g