Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Przepis na 2 porcje:

  • 150 g rigatoni lub innego makaronu
  • 0,5 puszki tuńczyka w wodzie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 filety anchois
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Dodatki: 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżka kaparów,
  • Przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta suszonego oregano, szczypta słodkiej papryki czerwonej mielonej

Sposób przygotownia:

Na patelni rozgrzać oliwę i masło na małym ogniu, dodać pokrojone szalotki i czosnek, zeszklić. Ok 10 minut. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać ¼ szklanki wody z gotowania. Makaron odcedzić. W międzyczasie do składników na patelni dodać anchois i przyprawy. Wymieszać i dodać koncentrat pomidorowy, kapary i ocet balsamiczny. Dodać pomidory i zagotować. Następnie dodać tuńczyka i pietruszkę . dodać do makaronu i wody z gotowania. Delikatnie wymieszać doprawić solą i podawać.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  535 kcal/Białko: 20 g/Tłuszcze: 21 g/Węglowodany: 70 g

 

 

 

Galeria zdjęć