
Międzynarodowy Dzień Pizzy
Opracowała: mgr Magdalena Matyja
Tak to już dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Chyba niezależnie od szerokości geograficznej każdy ją zna. To proste ciasto z sosem pomidorowym wzbogacone o niezliczone dodatki (m.in. ryby, owoce itp.) w różnej konstelacji, bogato posypane serem i z dodatkiem aromatycznych włoskich ziół podbiło niejedno serce - moje również :).
Pewnie niewielu z Nas wiedziało, że ten neapolitański specjał w 2010 r. uznany został za certyfikowany wyrób tradycyjny, a po 7 latach wpisano go na Listę Niematerialnego Światowego Dziedzictwa UNESCO. Co jeszcze bardziej interesujące w uzasadnieniu (cytując komunikat Polskiej Agencji Prasowej) napisano:
„Kulinarny know-how, związany z wyrobem pizzy, który obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, lokalny dialekt, umiejętność wyrabiania ciasta, pokazów i dzielenia się nią z innymi, stanowi bezdyskusyjne dziedzictwo kulturowe”.
Na polskie stoły prawdopodobnie trafiła za czasów króla Zygmunta Starego i jego żony, rodowitej włoszki, królowej Bony. Na początek gościła głównie na dworze króla. Ale to co dobre i niedrogie z biegiem czasu zawitało na polskich stołach.
Pizza to danie, które pozwala każdemu z Nas poeksperymentować w kuchni. Nie lubi nudy :).
Niezależnie od tego, czy jest to tradycyjna pizza neapolitańska, czy też nowoczesna odmiana z nietypowymi składnikami, pizza pozostaje ulubionym daniem dla milionów ludzi na całym świecie. A każdy z Nas może znaleźć, to co lubi w niej najbardziej :)
Ze swojej strony polecamy wypróbować ten prosty i niezykle smaczy przepis na niekonwencjonalną pizzę.
Keto Pizza na cieście z kalafiora
Przepis na 2 porcje:
- Kalafior 500g
- Jajko kurze 1
- Ser żółty/ mozarella ok. 200g
- Szynka 3 plastry
- Cebula 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- Keczup 1 łyżka
- Czosnek 3 ząbki
- Bazylia suszona łyżeczka
- Sól biała 2 x szczypta
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kalafiora al dente. Po osuszeniu zetrzyjna tarce lub rozdrobnij w malakserze, a następnie odciśnij z wody.
- Kalafiora wymieszaj z rozbełtanym jajkiem, czosnkiem, przyprawami oraz połową startego sera.
- Połącz koncentrat i ketchup.
- Pokryj blaszkę papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Zapiecz przez chwileczkę w temperaturze 200 stopni.
- Następnie wyjmij i na podpieczony spód wyłóż sos pomidorowy, szpinak, szynkę i posiekaną, cebulkę.
- Piecz przez 8- 10 minut w 200 stopniach. Po tym czasie nałóż pozostałą część mozarelli i piecz ok 3 minuty.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji: 495 kcal/ Białko 45g/ Tłuszcze 23g/ Węglowodany 21g
Polecane strony:
https://semolino.pl/historia-pizzy-czyli-skad-pochodzi-najslynniejszy-placek-na-swiecie/
https://prostepesto.pl/pizza-neapolitanska-wpisana-na-liste-unesco/
https://twoje-miasto.pl/art-ciekawostki-i-historia/miedzynarodowy-dzien-pizzy-i315458
https://noizz.pl/jedzenie/pizza-wpisana-na-liste-niematerialnego-dziedzictwa-unesco/8vvbjs1