Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Opracowała: mgr Magdalena Matyja

Tak to już dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Chyba niezależnie od szerokości geograficznej każdy ją zna. To proste ciasto z sosem pomidorowym wzbogacone o niezliczone dodatki (m.in. ryby, owoce itp.) w różnej konstelacji, bogato posypane serem i z dodatkiem aromatycznych włoskich ziół podbiło niejedno serce - moje również :).

Pewnie niewielu z Nas wiedziało, że ten neapolitański specjał w 2010 r. uznany został za certyfikowany wyrób tradycyjny, a po 7 latach wpisano go na Listę Niematerialnego Światowego Dziedzictwa UNESCO. Co jeszcze bardziej interesujące w uzasadnieniu (cytując komunikat Polskiej Agencji Prasowej) napisano:

„Kulinarny know-how, związany z wyrobem pizzy, który obejmuje gesty, piosenki, ekspresję wizualną, lokalny dialekt, umiejętność wyrabiania ciasta, pokazów i dzielenia się nią z innymi, stanowi bezdyskusyjne dziedzictwo kulturowe”.

Na polskie stoły prawdopodobnie trafiła za czasów króla Zygmunta Starego i jego żony, rodowitej włoszki, królowej Bony. Na początek gościła głównie na dworze króla. Ale to co dobre i niedrogie z biegiem czasu zawitało na polskich stołach.

Pizza to danie, które pozwala każdemu z Nas poeksperymentować w kuchni. Nie lubi nudy :).

Niezależnie od tego, czy jest to tradycyjna pizza neapolitańska, czy też nowoczesna odmiana z nietypowymi składnikami, pizza pozostaje ulubionym daniem dla milionów ludzi na całym świecie. A każdy z Nas może znaleźć, to co lubi w niej najbardziej :)

Ze swojej strony polecamy wypróbować ten prosty i niezykle smaczy przepis na niekonwencjonalną pizzę.

Keto Pizza na cieście z kalafiora

Przepis na 2 porcje:

  • Kalafior 500g
  • Jajko kurze 1
  • Ser żółty/ mozarella ok. 200g
  • Szynka 3 plastry
  • Cebula 1 sztuka
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • Keczup 1 łyżka
  • Czosnek 3 ząbki
  • Bazylia suszona łyżeczka
  • Sól biała 2 x szczypta

 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kalafiora al dente. Po osuszeniu zetrzyjna tarce lub rozdrobnij w malakserze, a następnie odciśnij z wody.
  2. Kalafiora wymieszaj z rozbełtanym jajkiem, czosnkiem, przyprawami oraz połową startego sera.
  3. Połącz koncentrat i ketchup.
  4. Pokryj blaszkę papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Zapiecz przez chwileczkę w temperaturze 200 stopni.
  5. Następnie wyjmij i na podpieczony spód wyłóż sos pomidorowy, szpinak, szynkę i posiekaną, cebulkę.
  6. Piecz przez 8- 10 minut w 200 stopniach. Po tym czasie nałóż pozostałą część mozarelli i piecz ok 3 minuty.

 

Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji: 495 kcal/ Białko 45g/ Tłuszcze 23g/ Węglowodany 21g

 

Polecane strony:

https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1200921%2Cwlochy-swietuja-z-okazji-wpisania-sztuki-wypieku-pizzy-na-liste-unesco.html

https://semolino.pl/historia-pizzy-czyli-skad-pochodzi-najslynniejszy-placek-na-swiecie/

https://prostepesto.pl/pizza-neapolitanska-wpisana-na-liste-unesco/

https://twoje-miasto.pl/art-ciekawostki-i-historia/miedzynarodowy-dzien-pizzy-i315458

https://noizz.pl/jedzenie/pizza-wpisana-na-liste-niematerialnego-dziedzictwa-unesco/8vvbjs1

Galeria zdjęć