
Mozzarella z pieczonymi pomidorkami i grzanką
Przepis na 1 porcję:
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
- 1 ząbek czosnku (5g)
- sól
- pieprz
- płatki chili (2g)
- 1 kulka mozzrelli (100g)
- świeże listki bazylii (3g)
- kilka kropel octu balsamicznego (2g)
- kilka kropel oliwy z oliwek (2g)
- świeżo mielony pieprz
- 1 grzanka z pieczywa – ok. 50g
- ząbek czosnku (5g)
Sposób przygotowania:
Pomidorki przekrój na pół, włóż do naczynia do zapiekania, dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200st C ok. 20min. Kromkę pieczywa stostuj w tosterze. Kiedy kromka będzie chrupka natrzyj ją ząbkiem czosnku aby nadać aromat. Upieczone pomidorki przełóż do miseczki, na wierzchu rozłóż mozzarelę, porwaną bazylię i pokrop balsamiko. Podawaj z grzanką.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 486 kcal/Białko: 23 g/Tłuszcze: 30 g/Węglowodany: 34 g