Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Mozzarella z pieczonymi pomidorkami i grzanką

Przepis na 1 porcję:

  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
  • 1 ząbek czosnku (5g)
  • sól
  • pieprz
  • płatki chili (2g)
  • 1 kulka mozzrelli (100g)
  • świeże listki bazylii (3g)
  • kilka kropel octu balsamicznego (2g)
  • kilka kropel oliwy z oliwek (2g)
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 grzanka z pieczywa – ok. 50g
  • ząbek czosnku (5g)

 Sposób przygotowania:

Pomidorki przekrój na pół, włóż do naczynia do zapiekania, dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200st C ok. 20min. Kromkę pieczywa stostuj w tosterze. Kiedy kromka będzie chrupka natrzyj ją ząbkiem czosnku aby nadać aromat. Upieczone pomidorki przełóż do miseczki, na wierzchu rozłóż mozzarelę, porwaną bazylię i pokrop balsamiko. Podawaj z grzanką.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  486 kcal/Białko: 23 g/Tłuszcze: 30 g/Węglowodany: 34 g

 

 

Galeria zdjęć