
Mozzarella z pieczonymi pomidorkami i grzanką
1 porcja
250g pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
1 ząbek czosnku (5g)
sól
pieprz
płatki chili (2g)
1 kulka mozzrelli (100g)
świeże listki bazylii (3g)
kilka kropel octu balsamicznego (2g)
kilka kropel oliwy z oliwek (2g)
świeżo mielony pieprz
1 grzanka z pieczywa – ok. 50g
ząbek czosnku (5g)
Przygotowanie:
Pomidorki przekrój na pół, włóż do naczynia do zapiekania, dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200st C ok. 20min.
Kromkę pieczywa stostuj w tosterze. Kiedy kromka będzie chrupka natrzyj ją ząbkiem czosnku aby nadać aromat.
Upieczone pomidorki przełóż do miseczki, na wierzchu rozłóż mozzarelę, porwaną bazylię i pokrop balsamiko. Podawaj z grzanką.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 486kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 30
Węglowodany: 34g