Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Napoje sportowe

Opracowała dr n. med. Izabela Grabowska

Efektywność wchłaniania płynów zależy od ich osmolalności. Ciśnienie osmotyczne osocza krwi wynosi od 275 do 295 mOsm/kg wody, a wartość ta oznacza liczbę moli substancji osmotycznie czynnych rozpuszczonych w 1 litrze osocza. Ze względu
na osmolalność wyróżnia się napoje:

  • (200-250 mOsm/L) - np. woda, mocno rozcieńczone soki owocowe
    i warzywne, zawierają mniej składników mineralnych i innych składników niż płyny ustrojowe. Zawartość węglowodanów nie przekracza zazwyczaj 4%. Płyny te dobrze wchłaniają się z przewodu pokarmowego, szybko nawadniając organizm, ale z drugiej strony mogą przedwcześnie gasić pragnienie przed osiągnięciem optymalnego stanu nawodnienia;
  • (270-330 mOsm/L)  - izotoniki - mają osmolalność zbliżoną do płynów ustrojowych. Zawierają zwykle 6-8% węglowodanów, a składniki mineralne występują w ilości zbliżonej do składu potu. Dostarczają sód (460-1150 mg/L) oraz węglowodany w odpowiednim stężeniu, pozwalają na oszczędzanie zasobów glikogenu podtrzymując zdolność do kontynuowania wysiłku;
  • (>330 mOsm/L) - np. soki owocowe i warzywne, słodzone napoje (np. typu cola), odżywki zawierające większą ilość składników osmotycznie czynnych niż płyny ustrojowe, a zawartość węglowodanów na poziomie ok. 9-10%. Wchłaniają się wolniej z przewodu pokarmowego niż czysta woda. Spożywanie napojów hipertonicznych w czasie intensywnego wysiłku fizycznego może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, nudności i biegunki.

Pierwszym komercyjnym napojem dedykowanym dla sportowców był napój izotoniczny Gatorade, stworzony przez naukowców z Uniwersytetu na Florydzie dla drużyny piłkarskiej zwanej „gators” w 1965 roku. Napój ten zyskał popularność, kiedy drużyna po raz pierwszy zaczęła odnosić sukcesy sportowe, a tego sukcesu zaczęto dopatrywać się m.in. w spożyciu niniejszego napoju, który dostarczał niezbędnych elektrolitów i węglowodanów. Tak naprawdę koncepcja napoju sportowego pojawiła się jeszcze wcześniej, bo w roku 1927. Jednak wtedy napój o nazwie „Glucozade” nie odniósł komercyjnego sukcesu.

Najważniejszymi składnikami napoju izotonicznego są: woda, węglowodany (m.in. glukoza, fruktoza, sacharoza, maltodekstryna, maltoza) i sól. Na rynku dostępne są także napoje sportowe bez dodatku cukru. Tego typu produkty nie dostarczają energii w postaci węglowodanów i nie zaliczają się do napojów izotonicznych.

Napoje izotoniczne są zalecane podczas wysiłku fizycznego trwającego dłużej niż 60 minut, a ich spożycie pozwala na:

  • dobre nawodnienie organizmu,
  • uzupełnienie sodu traconego wraz z potem,
  • oraz dostarczenie węglowodanów wykorzystywanych jako źródło energii dla pracujących mięśni.

Niestety napoje komercyjne oprócz trzech podstawowych składników mogą zawierać również sztuczne barwniki i konserwanty. Dlatego też - warto spróbować przygotować samodzielnie w domu napój izotoniczny, np. według poniższego przepisu:

  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli.

Wszystko wymieszać. Do smaku wycisnąć sok z cytryny lub pomarańczy.

 

Piśmiennictwo:

1. Chatterjee A., Abraham J. A. Comprehensive Study on Sports and Energy Drinks. Sports and Energy Drinks, 2019, 515-537,

2. Urdampilleta A, Gómez-Zorita S, Soriano JM, Martínez-Sanz JM, Medina S, Gil-Izquierdo A. Hydration and chemical ingredients in sport drinks: food safety in the European context. Nutr Hosp, 2015, 31(5), 1889-1899,

3. Stachenfeld NS. Assessing hydration in the laboratory and field. Sports Sci Exe, 2013, 26, 1-4.

Galeria zdjęć