Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

O dobrych stronach świątecznych potraw

Opracowała: Karolina Sobczak, studentka dietetyki z WSIIZ

Świąteczne dania kojarzą nam się raczej tylko z masą tłuszczu i jedzeniem ciężkostrawnym. I choć nie możemy skłamać, że są to dania fit. To nie są samym złem, a kryją w sobie również wiele wartości odżywczych. Zgodnie z tradycją, świąteczne potrawy zrobione są z grzybów, buraków, kapusty, grochu lub innych nasion roślin strączkowych, ryb i maku.

Barszcz czerwony

Buraki czerwone od wieków znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości między innymi wspierają odporność, wpływają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, przepływ krwi, pracę przewodu pokarmowego. Wspierają walkę z niedokrwistością i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Zakwas buraczany, który stosowany jest do przygotowania tradycyjnego barszczu to także cenne źródło probiotyków. Są źródłem antyoksydantów, które chronią przed działaniem wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia czy działają antynowotworowo.

Pierogi

Według tradycji mamy pierogi z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. Jak wiadomo kiszonki to źródło wielu dobrych dla naszych jelit bakterii. Kiszona kapusta wspiera układ trawienny dzięki oddziaływaniu na perystaltykę jelit, dzięki licznej wit C, wspiera odporność. Ma działanie przeciwzapalne i przecinowotworowe, oraz wpływa korzystnie na narząd wzroku. Ma zbawienne działanie na układ krążenia i poziom cukru we krwi. Warto wiedzieć, że kiszona kapusta posiada więcej witaminy C niż kapusta surowa. Grzyby dzięki swoim składnikom wykazują działanie prozdrowotne: antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Obniżają stężenie cholesterolu dzięki obecności lowastatyny. Poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Karp i inne ryby

Na wigilijnym stole znajdą się niewątpliwie ryby. I to zarówno te tłuste jak karp czy śledź, jaki i te chude jak np. szczupak. Każda gospodyni ma swój przepis na wigilijną rybę. Natomiast bez względu na sposób ich przyrządzenia są one doskonałym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy D oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które między innymi regulują ciśnienie, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają odporność i wspomagają walkę ze stanami zapalnymi. Zmniejszają ryzyko nowotworów, pomagają w profilaktyce i leczeniu chorób autoimmunologicznych, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów.

Kompot z suszu

Kompot z suszu to doskonałe źródło błonnika, tak bardzo potrzebnego naszym jelitom. Błonnik chroni nas przed obżarstwem (powodując uczucie sytości), przyspiesza trawienie, a także dzięki zawartości kwasów owocowych wspiera rozwój mikroflory w jelitach. W kompocie z suszu znajdziemy witaminy odpowiedzialne za poprawę wzroku, stanu skóry, wzmacniające naczynia krwionośne, wspomagające odporność i pracę układu nerwowego. Zawiera również silne przeciutleniacze, chroni przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Dodatkowo kompot wzmacnia serce, chroni układ krwionośny, wspomaga pamięć i koncentrację. Zapobiega także anemii, a że w gruszkach znajdziemy także jod - mogą pomóc przy problemach z niedoczynnością tarczycy.

WIGILIJNE DESERY

W wigilijnych deserach znajdziemy mak, miód, orzechy i suszone owoce jak np. suszone śliwki  w pysznym kompocie, pomagającym  trawienie). Ziarna maku składają się w połowie z samego tłuszczu, w którego skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Kwasy te wspomagają pracę serca i przywracają równowagę cholesterolową, ale powinny być równoważone kwasami  tłuszczowymi omego-3.  Miód to naturalny wspomagacz zdrowia, działa pozytywnie na nasz układ odpornościowy, a nawet ma właściwości przeciwnowotworowe. Orzechy mają wysoką zawartość białka, tłuszczu i są również źródłem wapnia i żelaza a także kwasu alfa-linolenowego. Jak widać kolacja wigilijna to samo zdrowie. Pełno w niej wartości odżywczych. Może warto częściej jeść niektóre z wigilijnych potraw przez cały rok?

 

Źródła:
https://enel.pl/enelzdrowie/dieta-i-odzywianie/potrawy-wigilijne-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-zdrowotne
https://odkrywcyzdrowia.pl/wigilijne-potrawy-i-ich-wartosci-zdrowotne/

https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kompot-z-suszu-wlasciwosci-zdrowotne-przepis-na-zdrowy-kompot-wigilijny-aa-DmP3-TNTN-6tHp.html#google_vignette

Galeria zdjęć