
Omlet marchewkowy
Składniki na 1 porcję:
· Marchew 100g
· Mąka orkiszowa 50g
· Średnie jajko (ok. 50g)
· Mleko 1,5% 50ml
· Miód 1 łyżeczka
· Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
· Cynamon 1 łyżeczka
· Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
· Olej 2g
· Orzechy włoskie 15g
· Skyr naturalny 50g
Sposób przygotowania:
Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Do mąki dodaj jajko, mleko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, a następnie połącz ze startą marchewką. Patelnię posmaruj olejem, wylej masę i smaż na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze przez 3-5 minut. Wyłóż na talerz, udekoruj skyrem naturalnym, miodem i orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna: (337g) 479 kcal I Białko: 25g I Tłuszcze: 18,2g I Węglowodany: 56,4g