
Omlet proteinowy ze szpinakiem z grzankami
Składniki: (przepis na 2 porcje)
- 4 jajka
- 50 g świeżego szpinaku
- 30 g sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz do smaku
Grzanki:
- 6 małych, cienkich kromeczek bagietki (po 3 na porcję)
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki oregano
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj szpinak i smaż przez 1–2 minuty, aż zwiędnie. W misce roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na małym ogniu, aż omlet się zetnie. Pokrusz fetę na wierzch i przykryj patelnię na chwilę, aby ser lekko się rozpuścił.
Kromeczki bagietki skrop oliwą, posyp oregano i podpiecz na suchej patelni lub w piekarniku (ok. 5 minut w 180°C), aż będą chrupiące.
Wartości odżywcze na 1 porcję: 347 kcal / Białko: 18,5 g / Tłuszcze: 21 g / Węglowodany: 20,5 g