
Omlet z groszkiem, natką i serem feta
Przepis na 1 porcję:
- 2 jajka
- 4 łyżki zielonego groszku (mrożonka lub z puszki) (60g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (12g)
- sól
- pieprz
- płatki chili (1g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
- 30g sera feta
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku (5g)
- garść kiełek (15g)
- 6-8 pomidorków koktajlowych (100g)
- 1 kromka pieczywa graham (30g)
Sposób przygotowania:
Jaja wybij do miski, wymieszaj z natką, groszkiem i przyprawami do smaku. Patelnie wysmaruj oliwą, rozgrzej i wylej masę jajeczną, pokrusz ser feta i szczypiorek. Smaż pod przykryciem na wolnym ogniu 1-2 minuty. Przełóż na talerz i udekoruj kiełkami i pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 434 kcal/Białko: 27 g/Tłuszcze: 23 g/Węglowodany: 29 g