
Omlet z orzeźwiającym sosem koperkowym
Składniki (na 2 porcje):
• Jaja kurze całe – 336 g (6 sztuk)
• Ogórek zielony (długi) – 180 g (1 sztuka)
• Sałata rzymska – 60 g
• Sok z cytryny – 24 g (ok. 4 łyżki)
• Mleko bezlaktozowe 1,5% UHT – 30 g
• Oliwa z oliwek – 10 g (1 łyżka)
• Koper (w pęczkach) – 5 g (1 pęczek)
• Pietruszka, liście – 5 g (ok. 1 łyżeczka)
• Skórka z cytryny (starta) – 3 g (ok. 1 łyżeczka)
• Pieprz czarny mielony – 3 g (ok. 3 szczypty
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania sosu do omletu, w tym celu posiekaj drobno koperek i natkę pietruszki. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, startą skórką, oliwą oraz resztą przypraw. W kolejnym kroku umyj sałatę, obierz ogórka i pokrój go w długie i cienkie plastry. Następnie przygotuj omlet, do miski wlej mleko wbij jajka, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i całość wymieszaj. Rozgrzej patelnię i rozetrzyj na niej odrobinę oliwy. Na gorącą patelnię wlej jajka, przewróć, gdy dół się wystarczająco zetnie. Zdejmij omlet, gdy zetnie się po obu stronach, ale dalej będzie wilgotny w środku. Przełóż go na talerz, ułóż liście sałaty, plastry ogórka i polej przygotowanym sosem. Złóż omlet na pół i ponownie polej sosem, tym razem z wierzch.
Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji): ok. 315,7 kcal Białko: 22,8 g | Tłuszcze: 21,9 g | Węglowodany: 5,3 g