Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Owoce w diecie jako sposób na ochronę płuc przed smogiem

Opracowała: dr Paulina Baran

Kobiety regularnie spożywające owoce, tj. co najmniej cztery porcje dziennie, tracą mniej sprawności płucnej w środowisku zanieczyszczonym pyłami PM2.5 – takie wnioski płyną z analizy danych blisko 200 tysięcy osób z brytyjskiej bazy danych Biobank, którą naukowcy z Uniwersytetu w Leicester (UK) zaprezentowali podczas Kongresu Europejskiego Towarzystwa Oddechowego w Amsterdamie.

Należy zwrócić uwagę, że ponad 90% populacji ludzi na Ziemi oddycha powietrzem przekraczającym normy WHO. Stąd też, naukowcy postanowili sprawdzić, czy sposób odżywiania może modyfikować szkodliwy wpływ smogu na wydolność oddechową.

Badacze zestawili dane o nawykach żywieniowych uczestników, zwłaszcza dotyczących konsumpcji owoców, warzyw i produktów z pełnego ziarna, z pomiarami wydolności oddechowej. Przeanalizowali także ekspozycję na pyły zawieszone w powietrzu, tj. PM2.5, czyli cząsteczki pochodzące ze spalin i przemysłu, kontrolując jednocześnie zmienne demograficzne i socjoekonomiczne.

Wykazano, że przy wzroście stężenia PM2.5 o 5 μg/m³, u kobiet jedzących mało owoców pojemność płuc spadała o 78,1 ml, podczas gdy u tych spożywających minimum cztery porcje dziennie – tylko o 57,5 ml. Różnica ta może wskazywać na częściowy efekt ochronny diety. Ale z czego ona wynika?

Przypuszczalny mechanizm to działanie naturalnych antyoksydantów i związków przeciwzapalnych zawartych w owocach, które mogą neutralizować stres oksydacyjny i łagodzić reakcje zapalne w organizmie wywoływane przez drobne cząstki zanieczyszczeń. Co ciekawe, ten efekt zaobserwowano wyłącznie u kobiet – prawdopodobnie dlatego, że mężczyźni w badanej grupie spożywali znacznie mniej owoców, co mogło uniemożliwić zaobserwowanie podobnego wzorca.

Jedna z ekspertek ds. zdrowia środowiskowego podkreśla jednak istotny aspekt w całej tej sprawie, a mianowicie fakt, że dostęp do świeżych produktów nie jest równy w całej populacji. Wskazuje także, że dietę bogatą w produkty roślinne powinno się popularyzować już od najmłodszych lat. I to nie tylko dla ochrony zdrowia, ale i środowiska naturalnego, tj. w celu redukcji zanieczyszczeń związanych z produkcją mięsa.

A zatem, spożywajmy warzywa i owoce, dbając zarówno o własne zdrowie, jak i o środowisko, w którym żyjemy.

Źródło:

https://scitechdaily.com/eating-fruit-could-help-protect-your-lungs-from-air-pollution/

 

Galeria zdjęć