
Owsianka przeciwzapalna
Składniki na 1 porcję:
- 40g płatków owsianych
- 1 szklanka napoju roślinnego
- 40g cukinii
- 15g orzechów pekan
- 2 łyżeczki erytrytolu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy (jeżeli nie lubisz wyczuwalnego smaku i zapachu dodaj mniej)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- garść borówek bądź innych owoców jagodowych
Sposób przygotowania
Ścieramy cukinię na grubych oczkach, Orzechy pekan mielimy bądź drobno kroimy, Płatki, napój, kakao i erytrytol dodajemy do rondelka i gotujemy do miękkości. Wyłączamy i dodajemy orzechy, kurkumę i cynamon, mieszamy i podajemy z jogurtem oraz borówkami.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 460 kcal/Białko: 10 g/Tłuszcze: 17 g/Węglowodany: 71 g