Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Pad thai z krewetkami

Składniki (2- 3 porcje):

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 250g krewetek mała cebula (zwykła lub dymka od szczypioru)
  • kiełki fasolki mung
  • świeża papryczka chilli lub sproszkowana (duża szczypta)
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • szczypiorek

Składniki do sosu na marynatę:

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej (opcjonalnie)
  • sok z limonki/cytryny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Makaron ryżowy namocz we wrzącej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, a następnie odsącz na sicie. W woku lub na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć makaron a następnie zalej go marynatą  i  smaż ok 2- 3 minuty. Po tym czasie makaron zdejmij z woka. Pokrojoną w cienkie półkrążki cebulę i papryczkę wrzuć do rozgrzanego woka i smaż ok.1-2 minuty. Następnie dodaj krewetki i wszystko smaż kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj makaron, kiełki i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość podsmaż ostatnie 2- 3 minuty. Gotowe danie na koniec posyp szczypiorkiem.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 420 kcal/Białko: 18,0g /Tłuszcze: 15,0g/Węglowodany: 62,0 g

Galeria zdjęć