
Pad thai z krewetkami
Składniki (2- 3 porcje):
- 200 g makaronu ryżowego
- 250g krewetek mała cebula (zwykła lub dymka od szczypioru)
- kiełki fasolki mung
- świeża papryczka chilli lub sproszkowana (duża szczypta)
- 3 łyżki oleju ryżowego
- szczypiorek
Składniki do sosu na marynatę:
- 4 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty tamaryndowej (opcjonalnie)
- sok z limonki/cytryny
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Makaron ryżowy namocz we wrzącej wodzie wg. przepisu na opakowaniu, a następnie odsącz na sicie. W woku lub na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć makaron a następnie zalej go marynatą i smaż ok 2- 3 minuty. Po tym czasie makaron zdejmij z woka. Pokrojoną w cienkie półkrążki cebulę i papryczkę wrzuć do rozgrzanego woka i smaż ok.1-2 minuty. Następnie dodaj krewetki i wszystko smaż kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj makaron, kiełki i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość podsmaż ostatnie 2- 3 minuty. Gotowe danie na koniec posyp szczypiorkiem.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 420 kcal/Białko: 18,0g /Tłuszcze: 15,0g/Węglowodany: 62,0 g