
Pańska skórka - smakołyk spod cmentarza
Opracowała: dr Agata Gaździńska
Nieodłącznym elementem święta Wszystkich Świętych i Zaduszek jest pańska skórka. Czym jest ten warszawski słodki smakołyk?
Pańska skórka – przysmak zbliżony do prostokąta, biało różowy, bardzo słodki, mleczny, lekko migdałowy z posmakiem karmelu. Jest twardy, jak kamień, nawet nie warto go próbować rozgryzać, trzeba całego ładować do ust, po chwili mięknie i ciągnie się niczym krówka ciągutka.
Sprzedawany głównie w Warszawie, m.in. przy cmentarzach podczas święta Wszystkich Świętych albo odpustów. W Krakowie podobną rolę spełnia miodek turecki, a w Lublinie i na Lubelszczyźnie – szczypka. Od jakiegoś czasu kupić można nie tylko tradycyjną pańską skórkę, ale również w innych smakach. Najchętniej oczywiście kupujemy tradycyjną. Ale można dostać również pańską skórkę smerfową, rafaello czy w smaku nutelli.
Pierwsza wzmianka o pańskiej skórce pojawiła się w Słowniku Języka Polskiego pod redakcją Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwieckiego wydanym w 1908 r. Wtedy pańska skórka zwana była panieńską.
Pańską skórkę w 2008 roku wpisano na listę mazowieckich produktów tradycyjnych.
Pańska skórka - przepis
Składniki: 6 dag żelatyny, 53 dag cukru pudru, 6 białek, 1 łyżka syropu różanego, 1 łyżka konfitury z róży, 10 dag przecieru z truskawek, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: 150 ml wody zagotować z 50 dag cukru pudru i z syropem różanym, dodać konfiturę, wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Do gorącego płynu dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić. W dużej misce ubić białka na sztywno i dodać resztę cukru. Bardzo powoli cienkim strumieniem, wlać gorący syrop, ciągle ubijając. Dodać przecier z truskawek i dobrze wymieszać. Mieszankę wylać równo na blachę wyłożona pergaminem, posypać mąką ziemniaczana i odstawić do ostygnięcia na 1 - 2 godziny. Za pomocą noża zanurzanego w gorącej wodzie, a potem osuszonego, pokroić masę na małe kawałki. Trzymać w dużym słoiku szczelnie zamkniętym.
Źródło:
http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/1,141635,16892643,to-najpilniej-strzezona-tajemnica-warszawy-poznalismy.html