
Pasta z makreli z groszkiem i jajkiem
Przepis na 2 porcje:
- 100 g wędzonej makreli
- 2 jajka na twardo
- ½ szklanki zielonego groszku (70g)
- 1 łyżka posiekanego koperku (10g)
- 1 łyżka posiekanej natki (12g)
- sól
- pieprz
- płatki chili (2g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (40g)
- 1 łyżeczka musztardy (5g)
- 1 łyżeczka majonezu light (10g)
Do porcji:
- 2 kromki pieczywa żytniego (ok. 70g)
- 2-3 ogórki kiszone (120g)
Sposób przygotowania:
Makrelę i jajka rozgnieć widelcem, dodaj przyprawy, jogurt, majonez i musztardę. Do powstałej pasty dodaj groszek, koperek i natkę, delikatnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem i ogórkami.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 433 kcal/Białko: 25 g/Tłuszcze: 21 g/Węglowodany: 39 g