
Pieczony halibut z cytrynową marynatą i suszonymi pomidorami
Przepis na 2 porcje:
- 2 kawałki filetu z halibuta (2x150g)
- Marynata:
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6g)
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (5g)
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (10g)
- 2 drobno posiekane suszone pomidory z zalewy (20g)
- sól
- pieprz
- płatki chili
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Surówka z kapusty, marchewki i ananasa:
- 1 garść posiekanej drobno kapusty pekińskiej (50g)
- 1 łyżka drobno posiekanej natka pietruszki (12g)
- 2 łyżki startej marchewki (20g), ½ plastra ananasa (20g)
- 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika (10g)
- sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego (20g), łyżeczka musztardy (10g), sól, pieprz.
Do 1 porcji: 50g brązowego ryżu
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty wymieszaj. Halibuta osusz, delikatnie oprósz solą i posmaruj marynatą. Zostaw na 15-20min. Na pergaminie ułóż jeden kawałek ryby. Szczelnie zawiń, zrób takiego cukierka. Piekarnik rozgrzej do 220st C i wstaw halibuta. Piecz 15 minut. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotuj surówkę i dopraw do smaku.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 514 kcal/Białko: 41 g/Tłuszcze: 15 g/Węglowodany: 54 g