
Placki ziemniaczane
Przepis na 5 porcji:
- 750 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 70 g mąki pszennej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Rozdrobnić ziemniaki cebulę , czosnek , dodać mąkę , jajka , sól i pieprz.
2. Sprawdzić konsystencję , jeśli masa jest zbyt rzadka dodać więcej mąki wymieszać przełożyć do innego naczynia odstawić.
3. Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 2 czubate łyżki masy , jedna na drugą spłaszczyć za pomocą łyżki formując placek (8-10 cm ).
4. Placki smażyć po obu stron do momentu aż będą złotobrązowe i chrupiące.
5. Następnie placki ziemniaczane odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Wartości odżywcze na 1 porcje (210g): 519 kcal / Białko: 8,8 g / Węglowodany: 54,2 g / Tłuszcz: 31,7 g