Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Placuszki bananowe z jogurtem i owocami

Przepis na 4 porcje:

  • 300 ml kefiru lub maślanki
  • 1 dojrzały banan (120g)
  • 1 jajko (60g)
  • 150g (1 szklanka) mąki (1:1 zwykła i razowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g)
  • 1 łyżka oleju (10g)

Dodatki do jednej porcji:

  • jogurt naturalny (100g)
  • garść sezonowych owoców, np. nektarynka lub filiżanka truskawek/borówek (70g)

Sposób przygotowania:

Do miski wlej kefir lub maślankę, dodaj rozgniecionego dokładnie widelcem banana, jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej, wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Rozgrzej patelnię i nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstęp. Smaż do zrumienienia na wolnym ogniu. Podawaj z jogurtem i owocami.

Wartość energetyczna 1 porcji: 334 kcal/Białko: 15 g/Tłuszcze: 88 g/Węglowodany: 51 g

Galeria zdjęć