
Placuszki bananowe z jogurtem i owocami
Przepis na 4 porcje:
- 300 ml kefiru lub maślanki
- 1 dojrzały banan (120g)
- 1 jajko (60g)
- 150g (1 szklanka) mąki (1:1 zwykła i razowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g)
- 1 łyżka oleju (10g)
Dodatki do jednej porcji:
- jogurt naturalny (100g)
- garść sezonowych owoców, np. nektarynka lub filiżanka truskawek/borówek (70g)
Sposób przygotowania:
Do miski wlej kefir lub maślankę, dodaj rozgniecionego dokładnie widelcem banana, jajko i wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej, wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Rozgrzej patelnię i nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstęp. Smaż do zrumienienia na wolnym ogniu. Podawaj z jogurtem i owocami.
Wartość energetyczna 1 porcji: 334 kcal/Białko: 15 g/Tłuszcze: 88 g/Węglowodany: 51 g