Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Placuszki bananowe z jogurtem i owocami

4 porcje

 

300 ml kefiru lub maślanki

1 dojrzały banan (120g)

1 jajko (60g)

150g (1 szklanka) mąki (1:1 zwykła i razowa)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g)

½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g)

1 łyżka oleju (10g)

 

Dodatki do jednej porcji:

jogurt naturalny (100g)

garść sezonowych owoców, np. nektarynka lub filiżanka truskawek/borówek (70g)

 

Przygotowanie:

Do miski wlej kefir lub maślankę, dodaj rozgniecionego dokładnie widelcem banana, jajko i wymieszaj.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej, wymieszaj rózgą do połączenia się składników.

Rozgrzej patelnię i nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstęp.

Smaż do zrumienienia na wolnym ogniu.

Podawaj z jogurtem i owocami.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 334 kcal

Białko: 15g

Tłuszcze: 88g

Węglowodany: 51g

Galeria zdjęć