
Placuszki bananowe z jogurtem i owocami
4 porcje
300 ml kefiru lub maślanki
1 dojrzały banan (120g)
1 jajko (60g)
150g (1 szklanka) mąki (1:1 zwykła i razowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g)
½ łyżeczki sody oczyszczonej (2g)
1 łyżka oleju (10g)
Dodatki do jednej porcji:
jogurt naturalny (100g)
garść sezonowych owoców, np. nektarynka lub filiżanka truskawek/borówek (70g)
Przygotowanie:
Do miski wlej kefir lub maślankę, dodaj rozgniecionego dokładnie widelcem banana, jajko i wymieszaj.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej, wymieszaj rózgą do połączenia się składników.
Rozgrzej patelnię i nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstęp.
Smaż do zrumienienia na wolnym ogniu.
Podawaj z jogurtem i owocami.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 334 kcal
Białko: 15g
Tłuszcze: 88g
Węglowodany: 51g