
Placuszki owsiano-bananowe
Składniki (na 2 porcje):
• Serek wiejski (naturalny) – 200 g (1 opakowanie)
• Jogurt typu islandzkiego Skyr – 150 g (1 opakowanie)
• Banan – 120 g (1 sztuka)
• Jaja kurze całe – 112 g (2 sztuki)
• Mąka owsiana (pełnoziarnista) – 50 g (3 i ⅓ łyżki)
• Budyń waniliowy bez cukru – 20 g (0,57 opakowania)
• Erytrytol – 20 g (4 łyżeczki)
• Siemię lniane (świeżo mielone) – 20 g (4 łyżeczki)
• Orzechy pistacjowe – 20 g (2 i ¼ łyżki)
• Cynamon – 5 g (1 łyżeczka)
• Proszek do pieczenia – 5 g (1 i ⅔ łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (poza skyrem, pistacjami i połową banana) zmiksuj dokładnie na gładką masę.
Rozgrzej patelnię i smaż placuszki na małym/średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Podawaj ze
skyrem, plasterkami banana i posiekanymi pistacjami.
Wartości odżywcze (1 porcja): 504,2 kcal | 361 g Białko: 35 g | Tłuszcze: 21,1 g | Węglowodany: 39 g | WW: 3,9