
Pomarańczowy piernik dietetyczny
Składniki na 8 porcji:
- 150 g różnych otrąb,
- 100 g ksylitolu,
- sok z 1/2 pomarańczy,
- skórka z całej pomarańczy,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 szklanki chudego jogurtu,
- 2 żółtka,
- 3 białka,
- 2 łyżki orzechów włoskich i suszonych owoców.
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj pomarańczę. Skórkę z połowy owocu zetrzyj na tarce, a z drugiej połowy pokrój w drobną kostkę.
- Zmieszaj otręby, proszek do pieczenia, przyprawy, ksylitol i skórkę pokrojoną w kostkę.
- Dodaj jogurt, żółtka, sok z pomarańczy, posiekane drobniutko orzechy i suszone owoce.
- Białka ubij na sztywno i zmieszaj delikatnie z masą.
- Piecz ok. 25-30 minut w temp. 170°C (jeśli drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy, piernik jest gotowy).
- Gdy ciasto ostygnie, posyp je startą skórką z pomarańczy.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 154 kcal/Białko: 8 g/Tłuszcze: 6 g/Węglowodany: 27 g