Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Pomarańczowy piernik dietetyczny

Składniki na 8 porcji:

  • 150 g różnych otrąb,
  • 100 g ksylitolu,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • skórka z całej pomarańczy,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki chudego jogurtu,
  • 2 żółtka,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki orzechów włoskich i suszonych owoców.

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj pomarańczę. Skórkę z połowy owocu zetrzyj na tarce, a z drugiej połowy pokrój w drobną kostkę.
  2. Zmieszaj otręby, proszek do pieczenia, przyprawy, ksylitol i skórkę pokrojoną w kostkę.
  3. Dodaj jogurt, żółtka, sok z pomarańczy, posiekane drobniutko orzechy i suszone owoce.
  4. Białka ubij na sztywno i zmieszaj delikatnie z masą.
  5. Piecz ok. 25-30 minut w temp. 170°C (jeśli drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy, piernik jest gotowy).
  6. Gdy ciasto ostygnie, posyp je startą skórką z pomarańczy.

 

1 p. 154 kcal | 87 g | B: 7.8 | T: 5.7 | W: 27.

Galeria zdjęć