
Pomidorowy bulgur z koperkiem
Przepis na 1 porcję:
- Kasza bulgur (50 g suchej)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka, 10 g)
- Pomidory świeże (100 g)
- Pasta z suszonych pomidorów (1 łyżeczka, 10 g)
- Koperek świeży (1 łyżka, 5 g)
- Szczypta soli (1 g)
- Szczypta pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 10–12 minut). Odcedź i odstaw.
- W międzyczasie pokrój pomidory w kostkę i posiekaj koperek.
- W misce wymieszaj ugotowaną kaszę z oliwą, pastą z suszonych pomidorów, solą i pieprzem.
- Dodaj pomidory i koperek, dokładnie wymieszaj.
- Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji: 244 kcal/ Białko: 5,6 g /Tłuszcz: 10,9 g / Węglowodany: 31,5 g