
Pomijanie śniadania jako czynnik ryzyka obniżenia masy mięśniowej
Opracowała: dr Agata Gaździńska
Japońscy naukowcy zbadali wpływ pomijania śniadań na masę mięśniową młodych osób. Postawili sobie następującą hipotezę badawczą: „Czy pomijanie śniadania i następujący po nim ujemny bilans energetyczny może być czynnikami ryzyka zmniejszenia masy mięśniowej?” Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie przebadali 270 zdrowych osób (152 mężczyzn i 118 kobiet). Zebrano informacje na temat codziennej częstotliwości spożywania śniadania, jakości snu, typu rytmu okołodobowego, poziomu aktywności fizycznej (wykorzystując międzynarodowy kwestionariusz IPAQ). Badani odpowiadali na pytanie jak często spożywali śniadania w ciągu ostatniego miesiąca (z wyłączeniem spożywania napojów energetycznych, napojów słodzonych, mlecznych oraz owoców). Beztłuszczową masę ciała badanych oceniono metodą absorpcjometrii promieniowania X o dwóch energiach (DXA) – traktowanej jako „złoty standard”. Następne określono wskaźnik masy mięśniowej.
Analiza regresji wielokrotnej wykazała, że dodatnia korelację między częstotliwością spożywania śniadania a wskaźnikiem masy mięśni (β = 0,087, P = 0,031) i beztłuszczowej masy ciała (β = 0,086, P = 0,045) uwzględniając wiek, płeć, warunki życia, wskaźnik jakości snu, oraz wyniki uzyskane z kwestionariusza IPAQ jako współzmienne.
Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy stwierdzili, że pomijanie śniadania jest czynnikiem ryzyka obniżenia masy mięśniowej u zdrowych młodych osób, niezależnie od silnych czynników zakłócających, takich jak wiek, płeć i aktywność fizyczna.
Źródło:
Yasuda J, Asako M, Arimitsu T, Fujita S: Skipping breakfast is associated with lower fat-free mass in healthy young subjects: a cross-sectional study. Nutr Res. 2018 Dec;60:26-32.
doi: 10.1016/j.nutres.2018.09.006. Epub 2018 Sep 19.