Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Potas kontra sód, czyli nowe spojrzenie na kontrolę ciśnienia tętniczego krwi

Opracowała: dr Paulina Baran

Wszyscy zapewne słyszeliśmy, że nadmiar soli szkodzi zdrowiu, a zwłaszcza ciśnieniu tętniczemu krwi. Jednak najnowsze badania sugerują, że równie ważne w kontroli ciśnienia – a może nawet i ważniejsze – jest zwiększenie spożycia potasu.

Naukowcy z Uniwersytetu Waterloo odkryli bowiem, że zmiana proporcji między tymi dwoma elektrolitami może być skuteczniejsza w obniżaniu ciśnienia krwi niż samo ograniczanie soli. Wyniki swoich badań opublikowali na łamach czasopisma American Journal of Physiology-Renal Physiology.

Nadciśnienie tętnicze dotyka ponad 30 proc. osób dorosłych na świecie i jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca, udarów, przewlekłej choroby nerek, a nawet demencji. Tradycyjne zalecenia koncentrują się na ograniczaniu sodu, ale najnowsze badania pokazują, że to nie wszystko.

"Zwykle gdy mamy wysokie ciśnienie, słyszymy zalecenie, aby jeść mniej soli" - wyjaśnia profesor Anita Layton, jedna z autorek opisywanego badania. "Nasze badania sugerują, że dodanie do diety produktów bogatych w potas, takich jak banany czy brokuły, może mieć większy pozytywny wpływ na ciśnienie krwi aniżeli samo ograniczanie sodu".

Ciekawym aspektem przeprowadzonych badań jest odkrycie, że płeć ma znaczący wpływ na reakcję organizmu na elektrolity. Naukowcy stworzyli modele matematyczne symulujące gospodarkę wodno-elektrolitową i jej wpływ na ciśnienie krwi, uwzględniając różnice między kobietami i mężczyznami. I co się okazało? Otóż wykazano, że mężczyźni nie tylko łatwiej rozwijają nadciśnienie tętnicze niż kobiety przed menopauzą, ale również silniej reagują na zwiększony stosunek potasu do sodu w diecie. Różnice te mogą wynikać z odmiennych wzorców transportu jonów w nerkach oraz innych mechanizmów regulacyjnych.

Podsumowując, przywołane badania oferują nowe spojrzenie na walkę z nadciśnieniem tętniczym, czyli problemem, który dotyka milionów ludzi na całym świecie. Wynika z nich, że w celu normalizacji ciśnienia zamiast koncentrować się wyłącznie na ograniczaniu soli, warto także zwiększyć spożycie w codziennej diecie produktów bogatych w potas, takich jak banany, brokuły, ziemniaki, szpinak, awokado czy orzechy.

Czas zatem odstawić solniczkę i … sięgnąć po banana - dla zdrowia, i normalizacji ciśnienia!

Źródła:

[1] Stadt M, Layton AT. Modulation of blood pressure by dietary potassium and sodium: sex differences and modeling analysis. American Journal of Physiology-Renal Physiology. 2025;328:F406-F417. https://doi.org/10.1152/ajprenal.00222.2024

[2] https://scitechdaily.com/bananas-over-salt-new-research-rewrites-blood-pressure-advice/

Galeria zdjęć