Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Probiotyki dla aktywnych fizycznie

Opracowała: dr Izabela Grabowska

 

Według definicji WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) probiotyki to niezwykle korzystne dla człowieka mikroorganizmy mające pozytywny wpływ na zdrowie. Rozwijając tę definicję, należy zaznaczyć, że probiotyki mają potwierdzenie w badaniach klinicznych, jeśli chodzi o wsparcie zdrowia u osób aktywnych fizycznie.

 Podkreśla się rolę dostarczania probiotyków z pożywieniem i w suplementach diety. Ich stosowanie jest szczególnie ważne wśród osób pracujących fizycznie, m.in. ze względu na specyfikę odżywiania się, częstsze ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych i infekcji ogólnych, dyskomfortu trawiennego, czy kontuzji. Aktywni fizycznie pretendują ponadto do spożywania większych ilości węglowodanów prostych, tj. owoców,  żeli energetycznych, suszów owocowych, słodyczy – nawet tych zdrowszych, a także białka: ryb, mięsa, nabiału, jaj, co sprzyja zmniejszeniu różnorodności mikrobiomu jelit. Zatem spożycie probiotyków, jak i ich rozsądna, dobrze dostosowana suplementacja - są tutaj kluczowe w kontekście poprawy samopoczucia fizycznego i psychicznego, ale i wydolności. Dodatkowo,  jeśli osoba pracująca fizycznie, aktywna, uprawiająca również sport stosuje dietę wysokobiałkową, suplementacja probiotykiem, np. Lactobacillus fermentum  będzie bardziej niż wskazana. Efekty zastosowania są możliwe do zaobserwowania już po około 4 tygodniach.

Jeżeli samopoczucie w kontekście układu odpornościowego, trawiennego czy wydolności jest opanowane i zbalansowane, to do codziennego jadłospisu można włączać źródła probiotyków oraz prebiotyków w celu utrzymania jakości zdrowotnej i ochrony – profilaktyka. Gdzie ich szukać?

Prebiotyki (składniki wspierające wzrost korzystnych bakterii):

  • cykoria,
  • zielony banan,
  • topinambur,
  • czosnek, por, cebula,
  • inulina,
  • liście mniszka lekarskiego.

Probiotyki (żywe mikroorganizmy wspierające funkcje jelit i całego organizmu):

  • fermentowane produkty mleczne,
  • kiszonki,
  • kimchi,
  • kombucha,
  • kefir wodny,
  • pasta miso,
  • chleb na zakwasie.

Każdy z wymienionych produktów jest możliwy do regularnego spożycia w celach regulacyjnych, prewencyjnych i odżywczych. W wypadku, kiedy pojawiają się częste infekcje, kłopoty z trawieniem, dolegliwości w obrębie jamy brzusznej pomimo stosowania naturalnych źródeł pro- i prebiotyków, należy skonsultować się z lekarzem, dietetykiem lub farmaceutą w celu doboru ewentualnej probiotykoterapii.

Piśmiennictwo:

1. Porepp O.D.S.C., Xavier M.G., da Silveira L.M., Lindenau I., i in. Effect of Probiotic Supplementation on Gut Microbiota and Sport Performance in Athletes and Physically Active Individuals: A Systematic Review. J Diet Suppl., 2023, 26, 1-17.

2. Smarkusz J., Ostrowska L., Witczak-Sawczuk K. ,Probiotic strains as the element of nutritional profile in physical acticity- new trend or better sports results?, Rocz Panstw Zakl Hig. 2017, 68(3), 229-235,

3. West N.P., Horn P.L., Pyne D.B., Gebski V.J., Lahtinen S.J. i in. Probiotic supplementation for respiratory and gastrointestinal illness symptoms in healthy physically active individuals. Clin Nutr, 2014, 33(4), 581-587.

 

Galeria zdjęć