Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z chili i czosnkiem

Przepis na 4 porcje:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (48g)
  • 2 łyżki bułki tartej (20g)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka pomidorów z puszki (240g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 1 mała cebula (100g)
  • ½ łyżeczki płatków chili (2g)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta oregano
  • 1 łyżeczka miodu (8g)
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Do 1 porcji:

  • 50g kaszy bulgur lub kaszy kuskus perłowej
  • Brokuły z wody (180-200g)

Sposób przygotowania:

W misce dokładnie wymieszaj mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, dodaj sól, pieprz do smaku oraz posiekaną natkę. Uformuj kulki wielkości piłki pingpongowej lub trochę większe. Ułóż luźno jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Na patelni rozgrzej oliwę z chili, zeszklij posiekaną drobno cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody, miód, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Gotuj 15min na wolnym ogniu. Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, zmiksuj blenderem na gładko. Powstałym sosem zalej przygotowane pulpety. Całość piecz 40min w temperaturze 180st C. W między czasie ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła przygotuj na parze lub ugotuj w wodzie.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  556 kcal/Białko: 41 g/Tłuszcze: 18 g/Węglowodany: 66 g

 

Galeria zdjęć