
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z chili i czosnkiem
Przepis na 4 porcje:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 duże jajko
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (48g)
- 2 łyżki bułki tartej (20g)
- sól i pieprz do smaku
- 1 puszka pomidorów z puszki (240g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
- 2 ząbki czosnku (10g)
- 1 mała cebula (100g)
- ½ łyżeczki płatków chili (2g)
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- szczypta oregano
- 1 łyżeczka miodu (8g)
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Do 1 porcji:
- 50g kaszy bulgur lub kaszy kuskus perłowej
- Brokuły z wody (180-200g)
Sposób przygotowania:
W misce dokładnie wymieszaj mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, dodaj sól, pieprz do smaku oraz posiekaną natkę. Uformuj kulki wielkości piłki pingpongowej lub trochę większe. Ułóż luźno jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Na patelni rozgrzej oliwę z chili, zeszklij posiekaną drobno cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody, miód, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Gotuj 15min na wolnym ogniu. Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, zmiksuj blenderem na gładko. Powstałym sosem zalej przygotowane pulpety. Całość piecz 40min w temperaturze 180st C. W między czasie ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła przygotuj na parze lub ugotuj w wodzie.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 556 kcal/Białko: 41 g/Tłuszcze: 18 g/Węglowodany: 66 g