
Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Przepis na 2 porcje:
- 2 placki tortilli pełnoziarnistej (124 g)
- Mięso z piersi kurczaka (150 g)
- 1 duży pomidor (200 g)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (5 g)
- Szczypta soli (1 g)
- Szczypta pieprzu czarnego (1 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
- 1 kulka sera mozzarella (125 g)
- 1 średnia cebula czerwona (75 g)
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz i pokrój w piórka, pomidora pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę odsącz i zetrzyj na wiórki. Mięso pokrój na małe kawałki, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni z oliwą podsmaż mięso z cebulą przez 7-10 minut. Dodaj pomidora, zdejmij patelnię z ognia. Rozgrzej czystą patelnię bez dodatkowego tłuszczu. Połóż na niej jedną tortillę, posyp połową sera, nałóż mięso z warzywami i następnie posyp resztą sera. Przykryj drugą tortillą, lekko dociskając. Smaż przez 2 minuty z każdej strony.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji: 506,0 kcal/Białko: 37,0 g/Tłuszcz: 24,4 g/Węglowodany: 30,9 g