
Quiche z cukinią
Składniki na 6 porcji (naczynie o średnicy 24cm):
- Cukinia 320g
- Cebula 180g
- Jajko 300g (6 sztuka)
- Śmietanka 12% (płynna) 180g
- Ser feta 120g
- Ser gouda 120g
- Olej rzepakowy 10g
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię pokrój na półksiężyce o grubości około pół centymetra a cebulę w drobną kostkę. Podsmaż chwilę cukinię z cebulą na patelni z olejem. Wyłóż podsmażone warzywa do naczynia żaroodpornego i posyp pokruszoną fetą. W misce wymieszaj jajko, śmietankę i starty ser żółty oraz dopraw solą i pieprzem. Przelej masę do naczynia z warzywami i piecz ok 30 minut w 180*C.
Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcja): (200g) 300 kcal / białko 18g / tłuszcz 22g / węglowodany 6g