
Sałatka awokado-kurczak
Składniki na 1 porcję:
- garść sałaty
- 100 g piersi z indyka
- 50 g awokado
- 100 g pomidorków cherry
- 15 g cebulki czerwonej
- 10 g parmezanu
- 30 g bagietki pełnoziarnistej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 10 g parmezanu
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz, sól, bazylia suszona
Sposób przygotowania:
Marynujemy pierś z indyka w ulubionych przyprawach i smażymy na oliwie z oliwek. Na tej samej patelni opiekamy bagietkę. Na talerz kładziemy sałatę,pokrojone warzywa i awokado. W miseczce mieszamy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy. Kroimy indyka w grubsze plastry, wykładamy na sałatkę, polewamy gotowym sosem i ścieramy parmezan. Podajemy z podpieczonym pieczywem.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji (220g): 580 kcal/Białko: 38,8g /Tłuszcze: 35,5 g/Węglowodany: 29 g