
Sałatka Farfalle z szynką i selerem naciowym
Składniki na 4 porcje:
- 100 g makaronu Farfalle (kokardki)
- 1 świeży ananas
- 150 g szynki prasowanej
- 6 łodyg selera naciowego (300 g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (50 g)
- 3 łyżki musztardy (50 g)
- sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią – do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotować do postaci al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić na sicie. Wystudzić.
- Ananasa obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Szynkę pokroić w kwadraciki o rozmiarze 2 cm na 2 cm.
- Selera naciowego umyć dokładnie i pociąć w półcentymetrowe półplasterki.
- Do miski przełożyć makaron, ananasa, szynkę i selera. Dodać jogurt naturalny i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na wierzch posypać suszonymi pomidorami z bazylią.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 248kcal/Białko: 13,1 g/Tłuszcze: 3 g/Węglowodany: 44,6 g