
Sałatka makaronowa
Przepis na 3 porcje:
- Makaron pełnoziarnisty (200 g)
- 1 sztuka brokułu (500 g)
- Filet z kurczaka (250 g)
- 10 sztuk pomidorów koktajlowych (200 g)
- 1 mała cebula czerwona (50 g)
- 1 mała puszka kukurydzy (170 g)
- 1 łyżeczka czosnku (5 g)
- 2 łyżki majonezu lekkiego (50 g)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (50 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
Sposób przygotowania:
Makaron i brokuł ugotuj al dente w osolonej wodzie. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i krótko smaż na oliwie. Do miski przełóż makaron, brokuł, kurczaka, kukurydzę oraz pokrojone pomidory i cebulę. Majonez z jogurtem, czosnkiem i przyprawami wymieszaj i dodaj do sałatki.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji: 506,0 kcal/Białko: 35,7 g/Tłuszcz: 10,4 g/Węglowodany: 78,3 g