
Sałatka z bakłażanów z bazylią
Przepis na 1 porcję:
1 pomidor
1 mały bakłażan
2 łyżeczki oliwy
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
½ pęczka świeżej bazylii
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażana opłukać, pokroić w grubszą kostkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić 1 łyżeczką oliwy, doprawić solą i pieprzem. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu wymieszać z posiekaną bazylią i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pomidora pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Łyżeczkę oliwy wymieszać z octem i polać sałatkę.
Wartości odżywcze i energetyczne: 193 kcal / Białko: 4g / Węglowodany: 24g / Tłuszcze: 11g