
Sałatka z brokuła z szynką, serem feta i żurawiną
Przepis na 2 porcje:
- 1 mały brokuł (300g)
- 1 łyżka białego sezamu (10g)
- 1 mała marchewka (50g)
- 2-3 garści sałaty lodowej (40g)
- ¼ czerwonej cebuli (25g)
- 100g sera feta
- 100g szynki z indyka
- 1 łyżka suszonej żurawiny (12g)
- 1 łyżka natki pietruszki (12g)
Sos:
- 1 łyżka majonezu light (25g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (60g)
- 1 łyżka musztardy miodowej (20g)
- pieprz
Grzanki:
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (2x40g)
Sposób przygotowania:
Brokuła pokrój w mniejsze różyczki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Fetę pokrusz, szynkę pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na suchej patelni. Składniki sosu wymieszaj na gładko. Na talerzu ułóż warzywa, dodaj pokruszony ser, szynkę i żurawinę. Polej sosem i wymieszaj.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 478 kcal/Białko: 28 g/Tłuszcze: 21 g/Węglowodany: 46 g