
Sałatka z brokuła z szynką, serem feta i żurawiną
2 porcje
1 mały brokuł (300g)
1 łyżka białego sezamu (10g)
1 mała marchewka (50g)
2-3 garści sałaty lodowej (40g)
¼ czerwonej cebuli (25g)
100g sera feta
100g szynki z indyka
1 łyżka suszonej żurawiny (12g)
1 łyżka natki pietruszki (12g)
Sos:
1 łyżka majonezu light (25g)
3 łyżki jogurtu naturalnego (60g)
1 łyżka musztardy miodowej (20g)
pieprz
Grzanki:
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (2x40g)
Przygotowanie:
Brokuła pokrój w mniejsze różyczki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
Fetę pokrusz, szynkę pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na suchej patelni.
Składniki sosu wymieszaj na gładko.
Na talerzu ułóż warzywa, dodaj pokruszony ser, szynkę i żurawinę.
Polej sosem i wymieszaj.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 478kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 46g