
Sałatka z burakiem i serem
Składniki na 1 porcję:
- Burak 2 małe sztuki ugotowane (ok. 200g)
- Marchew 50g
- Ser sałatkowy półtłusty 50g
- Rukola 2 garście
- Pestki słonecznika 15g
- Oliwa z oliwek 10g
- Sok z 1/4 cytryny
- Musztarda francuska 1 łyżka
- Miód 1 łyżka
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki ugotuj, obierz a następnie pokrój w grubą kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na mandolinie. Ser pokrój w kostkę. Pestki słonecznika wsyp na suchą patelnię i podgrzewaj 4-5 minut do zarumienienia. Aby zrobić sos, połącz oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą warzywa i ser, polej sosem i posyp słonecznikiem.
Wartość odżywcza i energetyczna: (375g) 427 kcal I Białko: 14,8g I Tłuszcze: 21,7g I Węglowodany: 40,8g