
Sałatka z czerwoną fasolą i ananasem
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka nasion fasoli czerwonej
- 1 ananas
- 3 jaja
- 1 puszka kukurydzy (100 g)
- 20 cm białej części pora (80 g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (50 g)
- 3 łyżki musztardy (50 g)
- sól, pieprz – do smaku
- listki rukoli – do dekoracji
- 1 młoda cukinia (300 g)
Sposób przygotowania:
- Fasolę na noc zalać wrzątkiem. Rano wodę odlać i zalać ponownie. Ugotować do miękkości. Odcedzić na sicie. Wystudzić.
- Ananasa obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
- Jaja ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę.
- Kukurydzę osączyć na sicie.
- Pora umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Do miski wsypać fasolę, ananasa, rozdrobnione jaja, kukurydzę, pora, musztardę i jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Cukinię pokroić w plasterki.
- Na talerzu układać plastry cukinii i sałatkę w środku.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 235 kcal/Białko: 11,3 g/Tłuszcze: 6,1 g/Węglowodany: 29,7 g