Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Sałatka z duszoną cukinią i serem feta

Składniki na 2 porcje:

  • 1 młoda cukinia (300 g)
  • 1 łyżka masła (10 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • garść liści rukoli (40 g)
  • 1 pomidor (100 g)
  • 1 papryka biała (100 g)
  • 6 liści sałaty (30 g)
  • 50 g sera feta odtłuszczonego
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie umyć. Nie obierać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzać masło. Dołożyć startą cukinię i zmiażdżony czosnek. Dusić 3 minuty. Po tym czasie dodać listki rukoli. Patelnią zdjąć z ognia. Przykryć.
  3. pokroić w plasterki.
  4. Pomidora i paprykę umyć. Pomidora pokroić w ósemki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki.
  5. Fetę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
  6. Na talerzu ułożyć liście sałaty. Na środek wyjąć duszoną cukinię z rukolą, pomidora i paprykę. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
  7. Na wierzch ułożyć kostki sera feta.
  8. Podawać z razowym pieczywem.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 170 kcal/Białko: 8,5 g/Tłuszcze: 10 g/Węglowodany: 10 g

Galeria zdjęć