Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Sałatka z kaszą gryczaną, burakiem i pomarańczami

Przepis na 2 porcje:

  • 50g kaszy gryczanej palonej
  • 200g buraka (już ugotowany wcześniej, kup gotowy w Lidlu lub Biedronce)
  • 1 pomarańcza (240g)
  • ½ awokado (70g)
  • 100g sera feta
  • 2-3 garści rukoli (60g)
  • 2 łyżki orzechów włoskich (20g)

Sos miodowo - musztardowy:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Składniki sosu wymieszaj dokładnie. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostaw do wystygnięcia. Buraka pokrój w kostkę około 1cmx1cm a pomarańczę i awokado obierz ze skórki i również pokrój w mniejsze kawałki. Ser feta pokrusz w palcach. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Kaszę wymieszaj z sosem, burakiem i pomarańczą. Na talerzu ułóż rukolę, kaszę gryczaną, dodaj awokado i pokruszony ser feta oraz uprażone orzechy. Polej sosem.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  555 kcal/Białko: 18 g/Tłuszcze: 35 g/Węglowodany: 49 g

Galeria zdjęć