
Sałatka z kaszą gryczaną, burakiem i pomarańczami
Przepis na 2 porcje:
- 50g kaszy gryczanej palonej
- 200g buraka (już ugotowany wcześniej, kup gotowy w Lidlu lub Biedronce)
- 1 pomarańcza (240g)
- ½ awokado (70g)
- 100g sera feta
- 2-3 garści rukoli (60g)
- 2 łyżki orzechów włoskich (20g)
Sos miodowo - musztardowy:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciepłej wody
- ½ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Składniki sosu wymieszaj dokładnie. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostaw do wystygnięcia. Buraka pokrój w kostkę około 1cmx1cm a pomarańczę i awokado obierz ze skórki i również pokrój w mniejsze kawałki. Ser feta pokrusz w palcach. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Kaszę wymieszaj z sosem, burakiem i pomarańczą. Na talerzu ułóż rukolę, kaszę gryczaną, dodaj awokado i pokruszony ser feta oraz uprażone orzechy. Polej sosem.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 555 kcal/Białko: 18 g/Tłuszcze: 35 g/Węglowodany: 49 g