Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Sałatka z kurczaka i awokado

Przepis autorstwa: Just a SALAD

Składniki na 2 porcje:

  • 1 garść rukoli
  • 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego
  • 250 g fileta z kurczaka zagrodowego (1 łyżka przyprawy tandoori, olej do smażenia)
  • 1 nieduże awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki suszonych wiśni
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika

Dressing:

  • 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pestki dyni i słonecznika, prażymy na suchej patelni.
  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  3. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 2 łyżki oleju, posypujemy przyprawą tandoori i dokładnie mieszamy. Smażymy około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
  4. Suszone pomidory kroimy w paseczki.
  5. Suszone wiśnie parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
  6. Awokado kroimy na półksiężyce lub w większą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  7. Makaron łączymy z suszonymi pomidorami i olejem z suszonych pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy kurczaka, suszone wiśnie, pestki dyni i słonecznika oraz awokado. Całość delikatnie mieszamy razem z rukolą, a jeśli nie konsumujemy sałatki od razu, to wkładamy ją do lunch boxa, wówczas posypujemy rukolą i zabieramy na drugi dzień do szkoły tudzież do pracy. Sałatkę mieszamy z sałatą bezpośrednio przed spożyciem.

Dodatkowe uwagi: Suszone wiśnie możecie zastąpić suszoną żurawiną.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 593kcal/Białko: 40,2 g/Tłuszcze: 25,9 g/Węglowodany: 54,4 g

Galeria zdjęć