
Sałatka z kurczakiem i mango
Przepis na 2 porcje:
- 100 g komosy ryżowej
- 4 garści roszponki (80g)
- garstka kolendry (3g)
- ½ marchewki (35g)
- ½ małego mango (140g)
- 10 cm ogórka (80g)
- 1 łyżka orzechów włoskich (10g)
- 250 g piersi z kurczaka
- Marynata do kurczaka:
- sól
- pieprz
- słodka papryka (2g)
- kurkuma (2g)
- czosnek granulowany (1g)
- 2 łyżeczki oliwy (10g)
Sos orzechowy:
- 1 łyżeczka masła orzechowego (10g)
- 1 łyżeczka syropu klonowego (5g)
- 2 łyżki sosu sojowego (20g)
- 1-2 łyżki soku z cytryny (12g)
- 1-2 łyżki ciepłej wody (20g)
- kawałek ostrej papryczki chili (2g)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Komosę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudź. Kurczaka dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem, pokrop olejem. Grilluj z obu stron i pokrój w plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kolendrę drobno posiekaj. Orzechy upraż na suchej patelni. Mango i ogórka obierz i pokrój w kostkę. Sos dokładnie wymieszaj w misce trzepaczką, jeśli jest za gęsty dodaj ew. więcej wody. Na talerzu ułóż roszponkę, kurczaka, warzywa i mango. Polej sosem i posyp orzechami.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 522 kcal/Białko: 39 g/Tłuszcze: 18 g/Węglowodany: 52 g