Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Sałatka z kurczakiem i mango

Przepis na 2 porcje:

  • 100 g komosy ryżowej
  • 4 garści roszponki (80g)
  • garstka kolendry (3g)
  • ½ marchewki (35g)
  • ½ małego mango (140g)
  • 10 cm ogórka (80g)
  • 1 łyżka orzechów włoskich (10g)
  • 250 g piersi z kurczaka
  • Marynata do kurczaka:
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka (2g)
  • kurkuma (2g)
  • czosnek granulowany (1g)
  • 2 łyżeczki oliwy (10g)

Sos orzechowy:

  • 1 łyżeczka masła orzechowego (10g)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (5g)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20g)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (12g)
  • 1-2 łyżki ciepłej wody (20g)
  • kawałek ostrej papryczki chili (2g)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Komosę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudź. Kurczaka dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem, pokrop olejem. Grilluj z obu stron i pokrój w plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kolendrę drobno posiekaj. Orzechy upraż na suchej patelni. Mango i ogórka obierz i pokrój w kostkę. Sos dokładnie wymieszaj w misce trzepaczką, jeśli jest za gęsty dodaj ew. więcej wody. Na talerzu ułóż roszponkę, kurczaka, warzywa i mango. Polej sosem i posyp orzechami.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  522 kcal/Białko: 39 g/Tłuszcze: 18 g/Węglowodany: 52 g

Galeria zdjęć