
Sałatka z łososiem, ogórkiem, awokado i malinami
Przepis na 1 porcję:
- 2 garści roszponki (40g)
- garść kiełek rzodkiewki (15g)
- 100g wędzonego na ciepło łososia
- ¼ awokado (35g)
- 10 cm ogórka (70g)
- 2 rzodkiewki (30g)
- 6-7 pomidorków koktajlowych (70g)
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (24g)
- 5 oliwek (15g)
- garstka malin (25g)
- garstka borówek (25g)
- łyżka orzechów włoskich (10g)
Sos miodowo – musztardowy (2 porcje):
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciepłej wody
- ½ łyżeczki miodu
- ½ łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Składniki sosu umieść w słoiku, zakręć szczelnie i zacznij wytrząsać do momentu otrzymania gładkiego sosu. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół, rzodkiewki w plasterki, awokado w kostkę. Na talerzu ułóż roszponkę, kiełki, warzywa i poszarpanego na mniejsze kawałki łososia. Posyp owocami i uprażonymi na suchej patelni orzechami. Polej sosem.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 507 kcal/Białko: 30 g/Tłuszcze: 34 g/Węglowodany: 23 g