
Sałatka z pieczoną ciecierzycą
Składniki na 1 porcję:
· Ciecierzyca konserwowa 100g
· Pierś z kurczaka 150g
· Ogórek zielony 50g
· Pomidor 100g
· Kukurydza 50g
· Cebula czerwona 20g
· Oliwa z oliwek 5g
· Olej lniany 10g
· Sok z 1/4 cytryny
· Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odcedź i opłucz pod zimną wodą, a następnie osusz. Wyłóż ją na blachę i piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-25 minut. W tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy do momentu aż osiągnie złocisty kolor. Pokrój w kostkę pomidora, ogórka i cebulę. Po wyjęciu ciecierzycy z piekarnika poczekaj 5 minut aż ostygnie. Wyłóż gotowe składniki na miskę, polej olejem lnianym i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Wartość odżywcza i energetyczna: (485g) 460 kcal I Białko: 40g I Tłuszcze: 19,8g I Węglowodany: 32g