
Sałatka z tuńczykiem, pesto i suszonymi pomidorami
Przepis na 2 porcje:
- 150g makaronu kokardki- najlepiej razowy lub pełnoziarnisty
- 2 pełne łyżki zielonego pesto (może być gotowe ze słoiczka)(40g)
- 5 suszonych pomidorów z zalewy (50g)
- 100g tuńczyka w sosie własnym
- 15 pomidorków koktajlowych (150g)
- 4 garści rukoli (ok. 80g)
- 2 łyżki nasion słonecznika (20g)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z pesto. Nasiona słonecznika upraż na suchej dobrze rozgrzanej patelni. Pomidorki przekrój na pół. Pomidory z zalewy posiekaj w paseczki. Na talerzu ułóż rukolę, makaron z Pesto, kawałki tuńczyka i pomidorki koktajlowe i pomidory suszone. Posyp po wierzchu nasionami słonecznika.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 544 kcal/Białko: 25 g/Tłuszcze: 19 g/Węglowodany: 68 g