
Sezon na grilla rozpoczęty
Opracowała: mgr Magdalena Matyja
Za chwileczkę będzie długi weekend, który często związany jest z Naszymi wyjazdami do rodziny lub znajomych, na działeczkę, na krótki wypad za miasto, a jak pogoda dopisze to niezbędnym atrybutem większości staje się grill.
I tutaj zaczynają się rozterki, w końcu karkóweczka, kiełbaska czy kaszaneczka budzą w Nas ogromne pożądanie.
Cóż począć?
A jednak jest wyjście z tego impasu
Po pierwsze musimy trochę popracować nad przygotowaniem owego grilla. Jednak nie powinien być brudny z resztkami jakiegoś jedzenia po przednich ucztach. Dlatego należy go wyczyścić i zabezpieczyć się w jednorazowe tacki ewentualnie folię aluminiową na Nasze potrawy.
W sumie racja, patelnię też każdy z Nas myje
Kolejnym krokiem jest skrócenie czasu pobytu naszych potraw na ruszcie, czyli popracowanie nad Naszymi nawykami. Nie jednokrotnie bez umiaru położony kawałek mięsa ma wręcz zwęgloną skórkę. W takim przypadku już trudno mówić nawet o walorach smakowych.
Bywa, że czasami grillujemy nieumiejętnie – wykorzystując zamienniki brykietu lub czynimy to na otwartym ogniu – przez co przypalamy jedzenie i sprawiamy, że może być ono toksyczne. Tak właśnie!
A teraz przejdziemy do potraw.
Na naszych stołach piknikowych głównie gości mięso. Niestety, często o czym wspominałam powyżej wybieramy jego tłuste gatunki.
Stosunkowo mało osób decyduje się na drób, ryby i warzywa. A szkoda. Nie tylko są to dania zdrowe, ale i mniej kaloryczne.
Warto zauważyć, że grillowane warzywa są nie tylko lekkostrawne, maja mniej kalorii, ale również regulują procesy trawienia – dzięki błonnikowi, jaki zawierają. Jednym słowem super!!!
Przykładowo na grillu sprawdzają się następujące warzywa:
- cukinia,
- papryka,
- bakłażan,
- cebula,
- pieczarki,
- pomidory,
- ziemniak
Były warzywa to teraz owoce
Ostatnio wielką popularnością cieszą się również słodkie, owocowe przekąski z grilla.
Okazuje się, że w tym zakresie mamy naprawdę dużo możliwości, bo grillować możemy nie tylko banany, jabłka i gruszki, ale również cytrusy, a nawet arbuzy. Należy jednak pamiętać o tym, że owoce maja bardzo delikatna strukturę i dlatego czas ich przebywania na ruszcie nie może być długi, jak w przypadku np. mięs. Można je podawać ze zrobionym z jogurtu naturalnego i przypraw sosem, pamiętając, że niektóre przyprawy pobudzają metabolizm i pomagają spalić kalorie. (np. jogurt z imbirem i cynamonem).
A jak już jesteśmy przy sosach, to pamiętajmy, że sosy do potraw z grilla są kaloryczne i zawierają wiele niezdrowych dodatków.
Więc może warto spróbować własnych sił i zrobić je samemu – z jogurtu i ziół do potraw „na słono” lub z jogurtu i owoców "na słodko".
Wszystko brzmi pięknie, ale ktoś powie, no tak są warzywa i owoce, ale może coś więcej?
A co powiecie na rybę?
Ryby są nadal przez Nas niedoceniane, można je podawać na wiele sposób, m.in. w postaci potrawy z grilla.
Wiadomo, że spożywanie ich jest dobroczynne dla naszego organizmu, m.in przez to, że są bogatym źródłem kwasów omega-3 i wielu innych składników odżywczych. Poza tym dla osób na diecie najważniejsze jest to, że są niskokaloryczne.
Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze, tzn. np. łosoś lub pstrąg. Najlepiej je grillować skropione cytryną, ze świeżymi przyprawami. Ryby należy grillować w folii aluminiowej (pamiętając, by zrobić w niej dziurki).
Jak widać, grill to nie tylko kaszanka poprawiana karkówką, tylko coś więcej
Życzę wszystkim smacznego i zdrowego grilowania.
A jak macie ochotę na więcej, to podsyłam link do materiałów:
https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/71190,zdrowe-grillowanie
https://magazyndietetyka.pl/dietetyczne-grillowanie-czyli-6-rzeczy-ktore-powinnas-o-nim-wiedziec/