Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Sezon na grilla rozpoczęty

Opracowała: mgr Magdalena Matyja

Za chwileczkę będzie długi weekend, który często związany jest z Naszymi wyjazdami do rodziny lub znajomych, na działeczkę, na krótki wypad za miasto, a jak pogoda dopisze to niezbędnym atrybutem większości staje się grill.

I tutaj zaczynają się rozterki, w końcu karkóweczka, kiełbaska czy kaszaneczka budzą w Nas ogromne pożądanie.

Cóż począć?

A jednak jest wyjście z tego impasu

Po pierwsze musimy trochę popracować nad przygotowaniem owego grilla. Jednak nie powinien być brudny z resztkami jakiegoś jedzenia po przednich ucztach. Dlatego należy go wyczyścić i zabezpieczyć się w jednorazowe tacki ewentualnie folię aluminiową na Nasze potrawy.

W sumie racja, patelnię też każdy z Nas myje

Kolejnym krokiem jest skrócenie czasu pobytu naszych potraw na ruszcie, czyli popracowanie nad Naszymi nawykami. Nie jednokrotnie bez umiaru położony kawałek mięsa ma wręcz zwęgloną skórkę. W takim przypadku już trudno mówić nawet o walorach smakowych.

Bywa, że czasami grillujemy nieumiejętnie – wykorzystując zamienniki brykietu lub czynimy to na otwartym ogniu – przez co przypalamy jedzenie i sprawiamy, że może być ono toksyczne. Tak właśnie!

A teraz przejdziemy do potraw.

Na naszych stołach piknikowych głównie gości mięso. Niestety, często o czym wspominałam powyżej  wybieramy jego tłuste gatunki.

Stosunkowo mało osób decyduje się na drób, ryby i warzywa. A szkoda. Nie tylko są to dania zdrowe, ale i mniej kaloryczne.

Warto zauważyć, że grillowane warzywa są nie tylko lekkostrawne, maja mniej kalorii, ale również regulują procesy trawienia – dzięki błonnikowi, jaki zawierają. Jednym słowem super!!!

Przykładowo na grillu sprawdzają się następujące warzywa:

  • cukinia,
  • papryka,
  • bakłażan,
  • cebula,
  • pieczarki,
  • pomidory,
  • ziemniak

Były warzywa to teraz owoce

Ostatnio wielką popularnością cieszą się również słodkie, owocowe przekąski z grilla.

Okazuje się, że w tym zakresie mamy naprawdę dużo możliwości, bo grillować możemy nie tylko banany, jabłka i gruszki, ale również cytrusy, a nawet arbuzy. Należy jednak pamiętać o tym, że owoce maja bardzo delikatna strukturę i dlatego czas ich przebywania na ruszcie nie może być długi, jak w przypadku np. mięs. Można je podawać ze zrobionym z jogurtu naturalnego i przypraw sosem, pamiętając, że niektóre przyprawy pobudzają metabolizm i pomagają spalić kalorie. (np. jogurt z imbirem i cynamonem).

A jak już jesteśmy przy sosach, to pamiętajmy, że sosy do potraw z grilla są kaloryczne i zawierają wiele niezdrowych dodatków.

Więc może warto spróbować własnych sił i zrobić je samemu – z jogurtu i ziół do potraw „na słono” lub z jogurtu i owoców "na słodko".

Wszystko brzmi pięknie, ale ktoś powie, no tak są warzywa i owoce, ale może coś więcej?

A co powiecie na rybę?

Ryby są nadal przez Nas niedoceniane, można je podawać na wiele sposób, m.in. w postaci potrawy z grilla.

Wiadomo, że spożywanie ich jest dobroczynne dla naszego organizmu, m.in przez  to, że są bogatym źródłem kwasów omega-3 i wielu innych składników odżywczych. Poza tym dla osób na diecie najważniejsze jest to, że są niskokaloryczne.

Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze, tzn. np. łosoś lub pstrąg. Najlepiej je grillować skropione cytryną, ze świeżymi przyprawami. Ryby należy grillować w folii aluminiowej (pamiętając, by zrobić w niej dziurki).

Jak widać, grill to nie tylko kaszanka poprawiana karkówką, tylko coś więcej

Życzę wszystkim smacznego i zdrowego grilowania.

A jak macie ochotę na więcej, to podsyłam link do materiałów:

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/71190,zdrowe-grillowanie

https://magazyndietetyka.pl/dietetyczne-grillowanie-czyli-6-rzeczy-ktore-powinnas-o-nim-wiedziec/

Galeria zdjęć