
Śliwka, ale nierobaczywka
Opracowała: mgr Magdalena Matyja
Za oknem piękne słońce, a w kalendarzu już mamy wrzesień, miesiąc słynący z bogactw owoców i warzyw. Aż trudno przejść koło koszy pełnych świeżych i kolorowych owoców, a wśród nich zawsze trafimy na śliwkę.
Śliwki to jeden z najpopularniejszych owoców na Naszych stołach, a wśród nich znajdziemy całe mnóstwo smacznych i różnokolorowych odmian od renklody po węgierkę, które świetnie sobie radzą w Naszym klimacie. Dzięki czemu bez problemu znajdziemy je na każdym bazarku czy w sklepie, a ich cena nie obciąży domowego budżetu????.
Warto zauważyć, że te przepyszne owoce oprócz walorów smakowych posiadają wiele wartości odżywczych.
Każdy rodzaj śliwki stanowi doskonałe źródło witamin: C, A, E, B6 i K (w różnym stosunku w zależności od odmiany).
W tych owocach znajdziemy nie tylko witaminy, ale także wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole czy błonnik.
Kaloryczność świeżych śliwek waha się w zależności od odmiany od 30 do 60 kcal/100 g. Śliwki to głównie dostarczyciel węglowodanów – do 15 g/100 g. W skład cukrów tych owoców wchodzą: glukoza (31 %), sorbitol (28 %), sacharoza (23 %) i fruktoza (18 %).
Śliwki są przepełnione antyoksydantami – zwłaszcza ciemne odmiany tych owoców. Dlatego każda z Pań powinna wpisać ją do swojego menu, gdyż to świetna recepta na poprawę wyglądu Naszej skóry i cery. Poza gwarancją pięknego wyglądu i jędrnej skóry, śliwki chronią przed rakiem jelita grubego. Połączenie działania antyoksydantów ze wcześniej wspomnianym błonnikiem chroni przed wolnymi rodnikami, na bieżąco czyści układ pokarmowy i dba o tkanki wyścielające organy wewnętrzne.
Zawarta w śliwkach witamina K reguluje procesy krzepnięcia krwi, natomiast witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. To znaczy, że dzięki swobodnemu przepływowi krwi w organizmie, dochodzi do jego bieżącego utleniania. A jak wiadomo, tlen to zdrowie i młodość.
Wiele badań naukowych wskazuje na korzystny wpływ ze spożywania śliwek świeżych, jak i suszonych. Wykazano, że śliwki oprócz właściwości przeciwutleniających, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne, a spożywanie ich wiąże się z poprawą funkcji poznawczych oraz obniżeniem czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Należy zauważyć, że suszone śliwki są świetnym źródłem polifenoli, chroniących komórki organizmu przed zniszczeniem. Dzięki dużej dawce błonnika, suszone śliwki redukują poziom cholesterolu w organizmie i pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Dlatego stanowią doskonały przysmak dla cukrzyków oraz osób borykających się z problemem nadwagi, niewydolnością wątroby czy nadciśnieniem.
Jednym słowem, taki mały owoc kryje w sobie taką moc.
Dziś nie pozostaje mi nic innego jak zaproponować degustację śliwek. Ja sięgam po kolejną ulenę ????
Źródła:
Śliwki – właściwości lecznicze i wartość odżywcza - Natura Plus Zdrowie
Śliwki - właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze (dietetycy.org.pl)