
Smoothie z awokado
Przepis na 2 porcje
Składniki:
- ½ dojrzałego awokado (70g)
- 1 mały banan (100g)
- 1 szklanka szpinaku świeżego (125g)
- ½ szklanki mleka migdałowego (125g)
- 1/2 szklanki wody (125g)
- 2 łyżki soku z cytryny (12g)
Sposób przygotowania:
Przekrój na pół dojrzałe awokado, usuń pestkę i wyjmij miąższ łyżką. Obierz małego banana i pokrój go na kawałki. Włóż do blendera awokado, banana, szpinak, mleko migdałowe, wodę i sok z cytryny. Miksuj wszystko na gładką masę, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Przelej smoothie do szklanki i podawaj od razu. Jeśli smoothie jest zbyt gęste, dodaj więcej wody i ponownie zmiksuj.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji (532g): 259,7 kcal/Białko: 5,8g /Tłuszcze: 12,8 g/Węglowodany: 30,2 g