Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Sól kuchenna i jej wpływ na zdrowie

Opracowała: dr Agata Gaździńska

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu składa się z kationów sodu oraz anionów chlorkowych. Bierze ona udział w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej organizmu człowieka. W zbyt dużej ilości kation sodu może jednak prowadzić do rozwoju przede wszystkim nadciśnienia tętniczego. Warto podkreślić, iż w różnych populacjach obserwuje się zróżnicowaną wrażliwość na sól, co prawdopodobnie jest spowodowane predyspozycją genetyczną.

Polacy przodują w Europie pod względem spożywania soli. Szacuje się, że spożywamy 2–3 razy więcej soli niż zalecane przez Światową Organizację Zdrowia maksymalnie 5 g dziennie (ok. 1 łyżeczka do herbaty). Wspomniane 5 g dotyczy soli, którą stosujemy sami do przyrządzania potraw i dosalania przy stole, jak i tej zawartej w przetworzonych produktach spożywczych.

W artykule opublikowanym przez Schlegel-Zawadzką i Kowalczyk wykazano największe spożycie soli wśród osób pochodzących z Chin oraz z Polski, mimo iż ich wiedza była wyższa niż w pozostałych grupach badanych (Kanadyjczycy, Polacy, Chińczycy, Meksykanie). Wyniki pokazują, że 70% Polaków i podobnie Chińczyków dosala już przygotowany posiłek, preferują oni słone potrawy, wybierają również produkty z wysoką zawartością sodu (ser żółty, szynka, kiełbasa). W grupach kobiet i mężczyzn to głównie mężczyźni lubią słone potrawy, lecz wiedzą mniej o wpływie i właściwościach soli niż kobiety.

Organizm człowieka w momencie pojawienia się nadmiernej ilości sodu uruchamia mechanizmy obronne mające na celu redukcję poziomu soli w organizmie - każdy nadmiar spożywanej soli jest wydalany przez nerki. Jednakże jeśli nerki nie są w stanie wyeliminować sodu, gromadzi się on we krwi, zatrzymując wodę w organizmie - implikuje to, że objętość roztworu krwi wzrasta, co z kolei zwiększa nacisk na serce i zarazem powoduje zwiększenie ciśnienia tętniczego.

Dieta obfitująca w chlorek sodu jest obecnie uznawana za jeden z głównych czynników rozwoju i postępu nadciśnienia tętniczego. Jednym z mechanizmów tego zjawiska jest retencja wody wywołana podażą dużych ilości sodu. Wszystkie następstwa nadciśnienia są najpowszechniejszą przyczyną zgonów w Polsce. Warto podkreślić, że zmniejszenie podaży soli do około 5 g na dobę prowadzi do obniżenia ciśnienia skurczowego o 1−2 mm Hg u osób bez nadciśnienia i aż o 4−5 mm Hg u osób z nadciśnieniem tętniczym. Opublikowane niedawno badanie PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) obejmujące ponad 100 tys. dorosłych z 18 krajów potwierdziło zależność pomiędzy spożyciem sodu a wzrostem ciśnienia tętniczego, wskazując jednocześnie, że efekt ten jest potęgowany przez niską podaż potasu w diecie.

Cały czas przybywa dowodów na to, że spożywana w nadmiarze sól jest najbardziej niebezpiecznym dla zdrowia pojedynczym czynnikiem żywieniowym.

Nadmiar soli w diecie ma wpływ na powstawanie takich schorzeń jak:

  • Zawał serca
  • Udar mózgu
  • Cukrzycę typu II
  • Nadwagę i otyłość,
  • Nowotwór żołądka
  • Kamicę nerkową
  • Zakażenie Helicobacter pylori
  • Obrzęki

Według badań głównymi źródłami chlorku sodu w diecie Polaków są: pieczywo (24%), wędliny (16%) oraz sery (6%). Zawartość sodu istotnie zwiększa się wraz z przetworzeniem żywności (spójrz tabela poniżej).

Tabela. 1.  Zawartość sodu i soli w produktach świeżych i przetworzonych

Produkty świeże

Zawartość

Produkty przetworzone

Zawartość

sodu
mg/100 g

soli*
g/100 g

sodu
mg/100 g

soli*
g/100 g

Pomidor

8

0,02

Sos keczup

962

2,41

Ogórek

11

0,03

Ogórek kwaszony

703

1,76

Groszek zielony

2

0,01

Groszek zielony konserwowy

178

0,45

Wieprzowina, szynka surowa

48

0,12

Szynka wiejska

1026

2,57

Śledź, świeży

89

0,22

Śledź marynowany

1090

2,73

Dorsz świeży

89

0,22

Dorsz wędzony

1170

2,93

 

Proste sposoby, które pomogą Ci ograniczyć ilość spożywanej soli:

  • Schowaj solniczkę
  • Używaj przypraw
  • Unikaj dodawania soli do wody podczas gotowania
  • Nie dosalaj
  • Zrezygnuj z wędlin kupowanych w sklepach
  • Ogranicz słone sery
  • Wybieraj razowe pieczywo
  • Używaj świeżych lub mrożonych produktów
  • Czytaj informacje o wartości odżywczej i listę składników
  • Kupuj produkty niskosodowe i te o obniżonej zawartości sodu
  • Rozsądnie wybieraj przekąski
  • Jedząc poza domem, ogranicz spożycie sodu
  • To co pijesz też ma znaczenie

 

Piśmiennictwo:

1. Łazarczyk M, Grabańska-Martyńska K, Cymerys M. Analiza spożycia soli kuchennej u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016, tom 7, nr 2, 84-92.

2. Schlegel-Zawadzka M, Kowalczyk B. Wiedza na temat spożycia soli w różnych grupach narodowowściowych. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 65, grudzień 2010

Galeria zdjęć