
Spożycie czerwonego mięsa a ryzyko rozwoju demencji
Opracowała: dr Paulina Baran
Wysokie, regularne spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa pogarsza sprawność poznawczą oraz zwiększa ryzyko demencji – tak wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma Neurology.
Naukowcy postanowili tym razem sprawdzić, czy spożywanie czerwonego mięsa ma wpływ na zdrowie mózgu, w tym na sprawność poznawczą oraz ryzyko rozwoju demencji.
Badanie przeprowadzono w Stanach Zjednoczonych na dwóch dużych grupach populacyjnych, tj. na pielęgniarkach oraz innych pracownikach służby zdrowia, które obserwowano przez wiele lat. Łącznie w badaniach wzięło udział ponad 130 tysięcy osób, głównie kobiet, które przed rozpoczęciem badania nie wykazywały objawów demencji. Naukowcy szczegółowo analizowali ich codzienną dietę oraz sprawdzali, jak często spożywają czerwone mięso, zarówno w formie przetworzonej, jak i nieprzetworzonej. Przyjęta w badaniu standardowa porcja czerwonego mięsa to około 85g, czyli wielkość zbliżona do kostki mydła.
Wykazano, że osoby, które spożywały więcej przetworzonego czerwonego mięsa, tj. co najmniej 0,25 porcji dziennie, co odpowiada np. 2 plastrom bekonu, 1,5 plasterka mortadeli lub 1 kanapce typu hot-dog, miały o 13% większe ryzyko rozwoju demencji w porównaniu z tymi, które jadły go mniej niż 0,10 porcji dziennie.
Ponadto, okazało się, że regularne spożywanie przetworzonego czerwonego mięsa przyspieszało proces starzenia się mózgu o około 1,5 roku i wpływało na pogorszenie pamięci.
Co ważne, nieprzetworzone czerwone mięso także okazało się problematyczne, bowiem jego większe spożycie, tj. minimum 1 porcję dziennie (ok. 85g), zwiększało ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych o 16%.
Naukowcy postanowili także sprawdzić, co się stanie, jeżeli zamienimy czerwone mięso na jego zdrowsze alternatywy. I co się okazało?
Otóż, zastąpienie jednej porcji przetworzonego czerwonego mięsa orzechami i roślinami strączkowymi zmniejszało ryzyko demencji aż o 19% i spowalniało starzenie się mózgu o ponad rok.
Na podstawie uzyskanych wyników wydaje się uzasadnione ograniczanie spożywania czerwonego mięsa, zarówno w formie przetworzonej, jak i nieprzetworzonej, dla zachowania zdrowia mózgu. Naukowcy podkreślają jednak, że potrzeba jest dodatkowych badań w tym obszarze, aby móc potwierdzić, czy uzyskane zależności występują także w innych grupach populacyjnych, w tym wśród osób o zróżnicowanym pochodzeniu etnicznym.
Źródła:
[1] Li, Y., Li, Y., Gu, X. et al. (2025). Long-term intake of red meat in relation to dementia risk and cognitive function in US adults. Neurology, 104(3). https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000210286
[2] https://scitechdaily.com/new-study-links-red-meat-consumption-to-increased-dementia-risk/